6°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: happyBSC

JEDNOSTAVNI TRIKOVI Ovako vaši peškiri ponovo mogu da budu mekani i to bez omekšivača

Čak i najskuplji i najmekši peškiri za nekoliko meseci i nakon nekoliko pranja postaće kruti i grubi na dodir.

Razlog tome su tvrda voda, trenje u mašini za veš, svakodnevna izloženost masnoći i prljavštini na površini tela koja brišu. Evo nekoliko saveta, prema mišljenju stručnjaka, kako da omekšate i najgrublji peškir i da zadržite mekoću peškira koji ste tek kupili.

Za početak, smanjite količinu deterdženta. Peškiri mogu biti kruti zbog toga što se na njima s vremenom talože naslage sapunaste tekućine. Budete li smanjili količinu deterdženta koji koristite za pranje, ciklus za ispiranje vaše mašine za veš lakše će isprati i najmanji trag sapunice s peškira.

Perite ih u toploj vodi. Najbolje je peškire prati u vodi temperature jednake temperaturi tela jer takva voda bolje apsorbira deterdžent te na peškiru ostaje manje naslaga sapunice. Možete pokušati još jedan trik, a to je da peškire stavite u mašinu tek kad se deterdžent rastopi u vodi. Stavite deterdžent u mašinu, uključite ciklus pranja koji želite i pričekajte dve do tri minute pre nego što u mašinu ubacite peškire.

​Omekšivač zamenite vinskim sirćetom. Omekšivači sadrže silikon koji peškire čini vodootpornim, odnosno daje im svojstvo da "odbijaju" vodu. Tako nikad neće biti dobro oprani. Radije peškire omekšajte tako da ih svakih šest nedelja operete u vodi u koju ste dodali šoljicu belog sirćeta. To će ukloniti ostatke sapunice koja peškire čini grubim na dodir i vratiti im prvobitnu mekoću i veću sposobnost upijanja.

Soda bikarbona će takođe pomoći u omekšavanju vlakana i čišćenju tragova hemikalija ili prljavštine te će tako učiniti peškire mekšima. Pomešajte pola šoljice sode bikarbone s količinom deterdženta koju koristite, dodatni plus ove metode je to što soda bikarbona uklanja neprijatne mirise plijesni i vlage koji nastaju ako, peškiri dugo stoje mokri u mašini.

Još jedan važan savet je da ne stavljate previše peškira odjednom u mašinu, tako ćete joj otežati rad, a neće biti dovoljno prostora da se dobro isperu sapunica i prljavština sa svih peškira.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti