21°C

Beograd

Photo: printscreen/pixabay

Izvor: Telegraf

Psiholog otkriva šta se stvarno krije kada rešite da promenite frizuru!

Većina ljudi, a posebno žena, kada ima još neosvešćenu potrebu da bi trebalo da napravi neku veliku životnu promenu, obično prvo posegne za nekim promenama u fizičkom izgledu.

PROČITAJTE JOŠ: MODELI OBUĆE ZA JESEN 2021!

Prvo što većina žena uradi kada nije zadovoljna nekim okolnostima ili situacijama jeste odlazak u frizerski salon i potpuna promena frizure - menja boju kose, šiša se skroz na kratko, stavlja neke "otkačene" pramenove…

Međutim, to su često "mali signali  koji ukazuju da su nam u životu potrebne veće, nekada i korenite promene. Vrlo često se u njih ne upuštamo iz straha da napustimo svoju "zonu komfora. Za velike promene potrebna je hrabrost, a izreka kaže da sreća baš prati one koji su spremni da "ostave srce na terenu".

Da li sitnim promenama, kao što je promena frizure, imamo osećaj da smo napravili nešto značajno i da li je to dovoljno da se tu i zaustavimo? Kako da prepoznamo kada su nam zaista potrebne velike životne promene i da krenemo u susret njima?

PROČITAJTE JOŠ: LEGLO BAKTERIJA U VAŠEM NESESERU: Evo kako da ga se rešite (VIDEO)

 Promene su sastavni deo života - kaže za Telegraf psiholog Irena Werner.

- Često su nam potrebne male, a s vremena na vreme i one velike, životne promene. Takve situacije nas potpuno prodrmaju, bilo zato što nismo na njih spremni ili jer odbijamo da ih prihvatimo i da se nosimo s njima.

Ona objašnjava da sav bol, nesigurnost ili pak radost koje veliki životni događaji i promene nose sa sobom, ostavljaju uticaj na naše mentalno zdravlje dok pokušavamo da povratimo ravnotežu u novim okolnostima.

- I muškarci i žene rade mnogo različitih stvari kada žele promenu. Nekada preduzimaju pozitivne korake ka promenama, a nekad rade nešto što je destruktivno. Ima situacija kada čine i nešto neutralno, poput promene frizure. Postoji mnogo znakova koji nam govore da je vreme za velike životne promene - objašnjava psiholog.

Ona navodi da to može biti fantaziranje o boljoj životnoj situaciji ili pak romantizovanje prošlosti, kako bi se pobeglo od sadašnjosti.

- Nekada je to osećaj da smo se zadovoljili nečim lošijim nego što smo mogli, brakom, poslom, statusom... Neretko je prisutno i osećanje razočarenja životom i doživljaj da održavate površne međuljudske odnose. Dešava se i da počnete da lažete sebe i druge kako biste izbegli da se pomirite s istinom, a nekad ni vaši postupci nisu u skladu sa vašim rečima - objašnjava sagovornica Telegrafa kako bi trebalo "čitati" signale koji govore da je vreme da nešto menjamo u životu.

PROČITAJTE JOŠ: UBLAŽITE BOL TOKOM DEPILACIJE UZ OVE SAVETE!

Werner ističe da je važno prepoznati i osvestiti šta nam se dešava.

- Moguće je da se osećate otupljeno. Obratite pažnju da li se odupirete neočekivanim prilikama iz straha od nepoznatog ili zbog toga šta će drugi reći. Da li vam se desilo da vidite nekoga sa boljim životom i želite ono što ti ljudi imaju? Ukoliko ste u nekoj od ovih situacija, možda bi trebalo da razmislite da li je vreme da napravite neke važne promene u životu - savetuje ona.

Psiholog navodi da promene ne samo što su neizbežne, već često dovode do boljih mogućnosti, čak i kada su posledica događaja koji su izvor dubokog bola i gubitka.

- Kada sa brigom o sebi, ljubavlju prema sebi i podrškom pozdravimo neizvesnost i nepoznato, imamo mnogo veće šanse da održimo svoje mentalno zdravlje tokom velikih životnih promena i pronađemo put do budućnosti koja nosi mnoge nove avanture i uglavnom nas vodi ispunjenijem i kvalitetnijem životu - ističe Werner.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar