18°C

Beograd

SAVETUJEMO: Kako da sačuvate majčino mleko?

Biti majka nije nimalo lak zadatak, iako vredi svakog truda. Od prvog momenta nakon rođenja deteta, život majke se drastično menja i potrebno je vreme da se naviknete na novonastalu situaciju. Okolnosti su drugačije kod svake osobe. Bilo da morate na posao ili do grada na duže vreme, biće neophodno da ostavite svoje mleko, kako beba ne bi preskočila obrok. Ovo se poslednjih godina često praktikuje i daje ženama izvestan stepen slobode kretanja. Ipak, treba strogo voditi računa o načinu na koji se čuva majčino mleko (bilo da se čuva u zamrzivaču ili frižideru) kako se ne bi pokvarilo. Pratite naša uputstva.

Kako da izvučete mleko

Pre nego što krenete sa izmlazanjem mleka, operite dobro ruke. Potom, uzmite odgovarajuće posude za čuvanje mleka, koje ste prethodno sterilisali. Preporučujemo da to budu posude od tvrdih materijala, poput plastika ili staklo, kako bi se sačuvale hranljive vrednosti iz mleka. Važno je da se potrudite da posudu ne dirate rukama, kako ne biste preneli bakterije.

Kako čuvati mleko u frižideru

Mleko u frižideru možete čuvati maksimum do osam dana, pod uslovom da je temperatura stabilna. Najbolje je da ga stavite na gornju policu, jer je tu najmanja temperatura. Izbegavajte da stavljate mleko u vrata, jer u njima temperatura najviše varira, a i najviša je. Primetićete da će posle nekog vremena otkako je mleko ostavljeno početi da isplivava masnoća na površinu, stvarajući izvestan sloj koji je čvrst. Zato, kada rešite da upotrebite mleko, uzmite bočicu lagano i isto tako polako sipajte u flašicu, kako ne biste prosuli ni jednu kap.

Saveti za čuvanje mleka u zamrzivaču

Mleko se čuva u zamrzivaču u posebnim kesama namenjenim isključivo za to. Njih možete nabaviti u apoteci. Samo sveže mleko stavite u hladnjak. Ono može stajati prethodno u frižieru, ali samo jedan dan. Pre zamrzavanja, ohladite mleko. Činiju u kojoj ste izdojili mleko, stavite u hladnu vodu i tek nakon što je mleko dovoljno ohlađeno, premestite ga u kese. Stavljajte mleko otprilike u sredinu zamrzivača, jer je tu temperatura konstantnija. Kako ne biste zaboravili kada ste izdojili mleko, preko kesice zalepite nalepnicu sa datumom. Mleko se može čuvati u zamrzivaču najduže tri meseca, tokom kojih će biti u sasvim dobrom stanju.

Kako odlediti mleko

Neophodno je odlediti mleko lagano, malo po malo. Kao i bilo koja druga namirnica, kada jednom odmrznete mleko, ne možete ga ponovo zalediti. Ono što pretekne, tj beba ne popije, bacite. Najbolje je da se mleko otopi na sobnoj temperaturi. Zato, izvadite ga iz zamrzivača 4 do 6 sati pre upotrebe. Možete ga prebaciti iz zamrzivača u frižider, ali onda će mu trebati oko 12 sati da dostigne tečno stanje. Zamrznuto mleko možete ostaviti u frižideru najviše 24 sata. Nemojte stavljati mleko u metalnu posudu, pa onda tu istu posudu na vatru, odnosno šporet. Takođe se ne preporučuje da mleko stavljate u mikrotalasnu peć, jer ona može uništiti hranljive sastojke iz mleka. Kada se mleko otopi i ugreje dovoljno (treba da bude toplo oko 37ºC), lagano promešajte mleko, kako bi se homogenizovalo.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar