22°C

Beograd

BUDUĆE MAJKE OBRATITE PAŽNJU: Ove stvari dete nasleđuje od vas! (FOTO)
Iako je genetika nesumnjivo složena stvar, istraživanja su pokazala da nasleđujemo neke specifične osobine i kvalitete od mame.

1. Inteligencija

Dete će verovatno naslediti inteligenciju od mame, a ne tate. Veliko istraživanje Univerziteta u Glazgovu, u kojem je pregledano više od 12 000 mladih ljudi u dobi od 14 do 22 godine, utvrdilo je koji faktori utiču na inteligenciju, uključujući socio-ekonomski status i obrazovanje. Najveći uticaj imala je njihova mama. Zapravo, njihov koeficijent inteligencije varirao je samo u proseku 15 bodova u odnosu na mame.

2. Obrasci i navike spavanja

Ako dete ima problema sa spavanjem, možda je na svoju mamu. Istraživanje objavljeno u časopisu "Sleep Medicine" prošle godine upućuje da mame prenose svoje navike spavanja na decu i da deca čije mame imaju problem s nesanicom idu kasnije da spavaju i manje se odmaraju. Zanimljivo da naučnici nisu našli istu povezanost s očevima.

3. Brzina starenja

Iako ovo nije važno kada gledate svoju malu decu, možda ćete početi razmišljati o svojoj mami i načinu na koji starite. Izgleda da geni naše mame utiču na to. Naučnici su otkrili DNK iz mitohondrija koji nasleđujemo isključivo od mame, a može delimično kontrolisati starenje. Istraživanje je bilo obavljeno na miševima, a ne na ljudima, te su potvrdili da su potrebna dalja istraživanja.

4. Prolazak kroz menopauzu

Iako ni to nije bitno vašoj maloj deci, važno je za vas, a biće važno i vašim kćerima kad postanu žene. Izgleda da dob u kojoj ćete prolaziti kroz menopauzu može biti nasleđena od vaše mame. Istraživanje iz 2011. godine britanskog Instituta za istraživanje raka na preko 2 000 žena otkrilo je da se i ranija i kasnija menopauza (pre 45 godine i posle 55 godine) nasleđuje od porodice. Otkriveno je da žene čije su mame i sestre rano ili kasno prošle kroz menopauzu imaju šest puta veću šansu da bude isto i kod njih. Međutim, istraživački tim je naglasio da nije bitna samo genetika, jer i stil života takođe može igrati veliku ulogu. Na primer, žene koje puše obično prolaze kroz menopauzu dve godine ranije.

Izvor:glossy.rs
Foto:Twitter/sayitsgennn

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar