2°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: HappyBSC

DETE IMA DVE GODINE I NE PROGOVARA Evo kada je vreme za brigu!

Vaš mališan ima dve godine i još uvek ne uspeva da "spaja" pojmove u jednostavne rečenice, poput "Marko hoće", "Daj to" i sl?

Da li treba da se zabrinete da je vaše dete sabije razvija? Ili zapravo treba da se radujete jer klinci koji kasno progovore izrastu u genijalce, kako tvrde neki stručnjaci?

Zapravo, ni jedno, ni drugo. Već dvesta godina unazad se istražuje teorija da je usporeni razvoj govora pokazatelj genijalnosti kod deteta.

Zapravo, naučnici tvrde da čak 20 odsto dece spada u grupu “kasnoprogovarača”, a pod kojom se svrastvaju mališani uzrasta od dve godine koja aktivno koriste manje od 50 reči, koji još uvek ne umeju da sastave jednostavnije rečenice poput "Volim mamu", "Daj mi hranu" i slično

Takođe, istraživanja su pokazala i da čak 70 odsto ove grupe “kasnoprogovarača” čine dečaci. Zašto oni "kasne"?

Stručnjaci kažu da dečaci zaista progovaraju kasnije, ali razlika između njih i devojčica je minimalna svega par meseci.

Uzrok je najčešće preterana upotreba tehnologije (televizije, kompjutera, telefona) u ranom uzrastu koja dovodi do blagog "poremećaja" u razvoju govora.

Takođe, često se dešava i da dete ne govori razumljivo i razgovetno, već kombinuje reči sklopljene od maternjeg i jezika s kojim se susreće putem tehnologije (engleski najčešće). Tako klinci pribegavaju jednostavnijem i praktičnijem rešenju, a to je da sve što im potrebno pokažu prstom.

U našem narodu postoji duhovito objašnjenje zbog čega neka deca dugo ne progovore - zato što "nemaju primedbi"!

Stručnjaci, pak, kažu da ukoliko dete nije progovorilo do svoje druge godine, potrebno ga je odvesti kod logopeda koji će utvrditi da li postoji potreba za terapijom.


PROČITAJTE I OVO

PORODILA SE SEKA ALEKSIĆ: Dečak se neće zvati Isak, imenom oduševila fanove!

ROĐACI POGINULI KOD TAVNIKA Lekari se bore za život majke

RADO SRBIN IDE U VOJNIKE Stižu plave koverte!

SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ NA HAPPY TV Muškarci, spremite se, mora da se popiše i koliko imate DECE (VIDEO)

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti