18°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Telegraf.rs

VASPITANJE: Rečenice koje ne treba govoriti deci!

Nema sumnje, svaki roditelji želi najbolje za svoje dete i zato želi da kontroliše svaki njihov korak.

I pored sve dobre volje koje roditelji imaju, postoje neke reČenice koje svakodnevno izgovaramo i koje nam deluju beznačajno, a mogu negativno da utiču na psihu dece.

RASTE IZVOZ IT USLUGA IZ SRBIJE: U prošloj godini čak 1,42 milijarde evra

 

Sledece fraze izgovaramo gotovo automatski, bez razmišljanja jer smo ih najverovatnije čuli od naših roditelja.

Prema mišljenju psihologa ove rečenice mogu da utiču na živote naše dece u budućnosti.

- Želiš da budeš rok zvezda! Ti sine moj, možeš da postaneš bilo šta što želiš!

Podrška deci je jako važna, ali psiholozi kažu da je važno da detetu kažete da mora da ima plan B, ukoliko možda ne bude u mogućnosti da ostvari svoje želje. Naučite ih da budu realistični i upozorite ih da u životu postoje i razočarenja i neuspesi.

JAK DORUČAK ILI OBILNA VEČERA: Evo šta kažu stručnjaci

Ova fraza često se čuje od roditelja koji nisu ostvarili neke svoje želje u mladosti. Terati dete da radi nešto što ne voli može da rezultira traumom. Učite dete da sluša svoje telo i da na pravi način reaguje na bol i neprijatnost.

- Isti si kao tvoja majka/otac!

Nema ništa loše u tome da poredite dete s majkom ili ocem, ali u pozitivnom smislu. U mnogim slučajevima ova rečenica ima negativnu konotaciju pa se pored detetovog ponašanja kritikuje i ponašanje jednog od roditelja. To može da zbuni dete jer na taj način ono treba da se stavi na očevu ili majčinu stranu dok pokušavaju da zadovolje jednog od njih.

- Ti si najbolji, niko ne može da se poredi s tobom!

- Jedi brokoli, spanac i karfiol, to je jako zdravo!

Prema mišljenju naucnika reč zdravo u dečijem mozgu postaje sinonim za nešto što nije ukusno. Ukoliko želite da vaše dete jede brokoli, bolje je da mu kažete da je ukusan i hrskav, nego zdrav.

- Nemoj da udaraš brata ili sestru!

SVET U ŠOKU: Napustio nas je veliki kompjuterski genije (VIDEO)

Jako je važno da naučite decu da kontrolišu svoje emocije, da ih prihvate i kontrolišu reakciju. Rečenica nemoj da je udaraš ili nemoj da je vredaš često nije dovoljna ukoliko ne objasnite razlog. I sami znate da dete nikada neće odgovoriti sa - U redu, neću.

Naučite dete da negativne emocija izrazi na nekoj igrački ili na crtežu ili da samo pokuša da vam rečima objasni kako se oseća.

- Nemoj da placeš zbog sitnice!

Nemojte da umanjujute probleme svoje dece. Možda je za vas to sitnica, ali za njih nije. Na taj način možete da izgubite njihovo poverenje. Sutra, zbog toga nece doci kod vas po savet ili pomoć za nešto što je jako važno.

TESLIN ROĐENDAN - DAN NAUKE U RS: Memorijalno društvo "Tesla" iz Njujorka uputilo zahtev Dodiku i Vladi RS (VIDEO)

-  Ja ću da ti pomognem!

Mnogi roditelji pomažu deci oko obaveza koje mogu da urade sami. Kasnije u odraslom dobu ova deca mogu da imaju poteškocu u tome da započnu nešto novo jer se jako plaše neuspeha.

- Nemoj to da diraš, slomiceš!

Umesto ove rečenice bolje je da detetu koje recimo, želi da dira vazu, kažete da bude pažljivo sa vazom jer se plašite da može da je razbije. U suprotnom dete može da se oseti ograničeno.

- Ti si najpametniji!

Nije greška pohvaliti dete, ali ako vam donese peticu iz škole bolje je da mu kažete da je rezultat došao jer je vredno radio na nečemu i da ste verovali u njega.

- Mama ne plaće, sve je u redu!

PEŠKE DO PUTINA: "Užički Supermen" krenuo iz studija Happy TV na put dug 2.640 km (VIDEO)

Deca i te kako osecaju što i vi pa je pogrešno da od njih krijete emocije. Ukoliko sakrivate negativne emocije i pravite se da je sve uredu to može da naruši vašu vezu s detetom. Ne morate detetu da kažete baš sve što vam se dešava, ali morate da budete dobar primer da ne treba da se stidi svojih emocija.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti