4°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: telegraf.rs

"BEJBI-BUM" ILI PAD NATALITETA: Kako je uticala pandemija na odluku roditelja o proširenju porodice

Pandemija korona virusa je uticala na živote svih nas, a ljudi sa svih strana sveta su iskusili kako je biti u karantinu.

Na osnovu ankete roditeljskog foruma "Mumsnet", izgleda da su mnogi parovi iskoristili vreme kod kuće za proširenje porodice.

Analiza foruma je otkrila da bi Velika Britanija mogla da ima značajan bejbi bum početkom 2021. godine.

Broj objava na forumu "Mumsnet’s Conception", predviđen za roditelje koji čekaju bebu, bio je dvostuko veći nego u 2019. godini. Do aprila je bio oko 57 odsto veći nego u aprilu 2019. godine i ostao je visok do rane jeseni.

OVO MORATE ZNATI

KORONA PO GRADOVIMA Beograd stao na kotu 1.000

OTKRIĆE BRITANACA Novi soj kovid 19 brže se širi!

DOBRA VEST NA SVETOG NIKOLU! Padaju korona brojke!

VUČIĆ RAZGOVARAO SA MAKRONOM: Poželeo sam mu brz oporavak! (FOTO)

GOJKOVIĆ: Fajzerova vakcina ispunjava sve propisane standarde

Istraživanje foruma "Mumsnet" koje je anketiralo žene u Velikoj Britaniji pokazuje da je jedna trećina trudnica trenutno rekla da je pandemija imala ulogu u njihovoj odluci da prošire porodicu.

Oko 30 odsto žena je reklo da im je pandemija dala više vremena kod kuće sa svojim partnerom, dok 30 odsto njih kaže da ih je ovogodišnja situacija podstakla da preispitaju ono što im je važno. Preostalih 33 odsto trudnica je izjavilo da ih je ova tragična godina naučila da ne treba da odlažu važne odluke.

- Posle grozne godine koju su svi imali, lepo je znati da će sledeća biti veoma radosna mnogim novim roditeljima - rekla je Džasti Roberst, osnivač foruma.

Međutim, druga istraživanja otkrila su da se može dogoditi upravo suprotno. Istraživači u Italiji rekli su da bi finansijsko opterećenje koje je pandemija stvorila za porodice moglo dovesti do toga da roditelji odustanu od širenja porodice.

Zatvaranje škole i strah od odlaska u porodilište takođe bi mogli biti još jedan razlog zbog kojeg se roditelji odlučuju protiv drugog deteta, tvrdi se u istraživanju.

- Česte su tvrdnje da će pandemija rezultirati bejbi-bumom.  Parovi, kako se tvrdi, provode više vremena jedni s drugima, time je veća verovatnoća da će napraviti dete - rekli su istraživači sa Univeziteta Brokoni u  Milanu.

U Sjedinjenim Državama natalitet je dostigao najniži nivo u poslednjih 35 godina.

Prema magazinu "Forbs", procenjuje da će se natalitet natalitet u SAD smanjiti za još 7 do 10 odsto u 2021. godini.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar