20°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Telegraf

KORONA SMRVILA BRAKOVE! Venčanja sve manje, razvoda više nego ikada!

Epidemija korona virusa destkovala je mnogo toga, a loš uticaj nije zaobišao ni instuituciju braka.. Prema statističkim podacima razvelo se najviše parova u proteklih pola decenije, a došlo je i do dramatičnog smanjenja sklopljenih brakova.

CRNI PETAK

UHAPŠENA I BELIVUKOVA SUPRUGA: U stanu joj pronađeno 60.000 evra

Odjeknula JAKA EKSPLOZIJA: Ima povređenih, moguće nove detonacije!

UŽAS U GLOGONJSKOM RITU: Stravični detalji ubistva, muškarac na mestu ostao mrtav

Primera radi, u 2019. za brak se odlučilo 582 para, a u 2020. pred matičara je stalo njih 368.  u 2019. bilo je 130, a u prošloj godini 152.

- Oko 60 odsto brakova razvede se po tužbi, dok je 40 sporazumno. Bračni parovi nedovoljno poznaju jedni druge, različita vaspitanja koja dolaze do izražaja kada već imaju svoju decu, često su razlozi i teška materijalna stanja, besparica, nerešeno stambeno pitanje, neversto partnera, a ono što zabrinjava jeste i nasilje.

Ranije su žene trpele, čekale da deca porastu i uvek nalazile razloge da ostanu u braku, sada su nekako i ohrabrene da ne trpe nasilje, a u poslednje vreme sve je češći slučaj da imaju podršku dece da ne trpe nasilje i da izađu iz bračne zajednice, kaže za RINU Dragoslava Zatežić, sudija Osnovnog suda u Čačku.

Nedostatak emocija, novca i komunikacije kao i neverstvo partnera razlozi su za razvod koji je poslednjih godina najučestaliji među porodicama čija su deca u osnovnoj školi i koja su sve češće jednom od roditelja podrška da istraju u nameri da se brak okonča. Takođe, veliki broj brakova okončava se zbog nasilja u porodici.

PROČITAJTE JOŠ

NOVI PATRIJARH 18. FEBRUARA: Evo gde će se održati izborni Sveti arhijerejski sabor SPC

TO MOŽE SAMO RUSKA ARMADA:Niko nema što Rusija ima

SRBIJA POSLE DRAME BEZ TROFEJA: Novak lomio reket, ATP Kup dobija novog šampiona (VIDEO)

ŽREB ZA AUSTRALIJEN OPEN: Đoković sa Francuzom na startu

NESVAKIDAŠNJA SCENA NA LINIJI 74 IZNENADILA PUTNIKE: Dečko iznenadio lepšu polovinu, nije mario za gužvu (VIDEO)

Sudbonosno da u Srbiji u 2019. godini izgovorilo je 35.570 parova, ali se 10.899 razvelo, što je najveći broj razvoda u poslednjih pet godina. Pandemija virusa korona u 2020. godini dovela je i do dramatičnog smanjenja broja sklopljenih brakova, ali i do povećanog broja razvoda

U proseku brak u Srbiji traje nešto vise od 13 godina, a ono što iznenađuje jeste da je među razvedenih brakovima sve više onih koji su proslavili srebrnu svadbu.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti