15°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: mogujatosama.rs

PARTNER IMA DETE IZ PRETHODNOG BRAKA ILI VEZE! Evo kako da ostvarite ZDRAV PORODIČNI ODNOS!

Imate težak zadatak pred sobom koji iziskuje dosta uloženog vremena, kako bi ostvarili dobar odnos sa detetom svog novog partnera. Ovaj zadatak nije samo na vama, jer ulazak u novu porodicu iziskuje prilagođavanje i trud svakog člana, a deci je potrebno najviše vremena da se otvore, i uključe u porodične aktivnosti i razgovaraju. Možda vi dete nećete viđati svakoga dana, ali je ključno da mu pokažete da može na vas da računa. Maćehe su uvek okarakterisane kao stroge, ali ima ih onih koje su u stanju da ulepšaju život deci. 

 

U nastavku saznajte kako da stvorite dobar odnos sa detetom svog novog partnera. 

 

Imajte na umu da je dete sa kojim se upoznajete prošlo mnogo kompleksnih dešavanja u proteklom periodu, a jedno od najvažnijih jeste razvod roditelja. Istraživanja psihologa pokazuju da deca u prvih nekoliko meseci pa čak i godinu do dve dana, krive sebe za razvod roditelja. Ukoliko im nije objašnjeno i stavljeno do znanja da su ona divna i da su roditelji najsrećniji što ih imaju, deca se mogu povući u sebe sve do puberteta. Tokom puberteta postaju buntovna, izražavajući nakupljen bes na svet oko sebe!

 

Razgovor sa partnerom!

 

Zato, prvo razgovarajte sa svojim partnerom o tome kako je dete podnelo razvod i da li mu je objašnjeno zašto se roditelji više ne slažu i ne žive zajedno. Sve stvari pre vašeg dolaska detetu moraju biti razjašnjene, kako ne bi osećalo krivicu za razvod ili je prebacilo na vas. Morate da shvatite i to da ste vi nova osoba u detetovom životu. Ono nema potrebu da vas doživljava kao majku, jer u većini slučajeva živi sa svojom majkom, i vaša uloga u početku može da mu bude nejasna i da mu ne odgovara. Ipak, na vama nije zadatak da objašnjavate detetu zbog čega su se roditelji razdvojili, već da stvorite dobar odnos. Neka to za početak bude prijateljski odnos koji će se graditi na poverenju. Nikada nemojte da pokušate da disciplinujete dete i da namećete stroga pravila, jer dece neće razumeti zbog čega to radite i stvaće otpor. Mnogim ženama je teško da se prilagode, ali vremenom, sve dođe na svoje. Ako i vi imate dete iz prethodnog braka, onda možete da upoznate decu. Ona mogu da se druže, igraju ili kreiraju svoje zajedničke aktivnosti, ukoliko su za to zainteresovana. 

Dajte detetu vremena da vas prihvati

Kao nova osoba u životu deteta, treba da shvatite da je potrebno da stvari sagledate realno i date vremena detetu da se oseti sigurno u vašem društvu. Osim vremena biće potreban trud i tolerancija. Čitav proces upoznavanja može trajati mesecima. Kada se dogode velike promene u životu deteta ono oseća da gubi kontrolu nad svojim životom i to može uticati na ponašanje. Promene su velike i zato celokupna porodica mora da stvara nove navike i prilagodi se trenutnoj situaciji. Na samom početku deca mogu biti ljuta na vas, jer ne žele da im zamenite majku. Jednostavno, mališanima je potrebno dosta vremena da prebole razvod svojih roditelja.

Na početku izgradnje odnosa dete vas može doživeti kao krivca i stvoriti vam niz neprijatnih situacija. Ukoliko budete strpljivi, tako da se dete oseti sigurno pored vas situacija će se promeniti i uslediće lepi porodični trenuci. Deca izgledaju na prvi pogled nezainteresovana za komunikaciju, a zapravo su fokusirana na sebe i svoje potrebe. Nemojte biti naporni i pokušavati po svaku cenu da započnete razgovor. Kada su deca dobro raspoložena ona imaju potrebu da vam ispričaju svoj dan, dešavanja u školi i vremenom će početi da traže savete od vas.

Približite im se pričajući lična iskustva tokom školskih dana, iz kojih ste naučili važne životne lekcije. Prestanite sa trenutnim aktivnostima kada dete otpočne razgovor sa vama, ugasite laptop ili spustite telefon, kako bi ostvarili direktan i iskren odnos i stavili mu do znanja da ga ne shvatate olako, već da ste tu za njega.

Ako vodite bitku sa tinejdžerima, prihvatite to da oni malo pričaju i jednostavno ne žele da se otvaraju odraslima. Imaju svoj krug prijatelja sa kojim dele tajne i probleme. Najvažnije je da sa tinejdžerom ne budete dosadni i strogi jer će ga postavljanje oštrih pravila i svakodnevno insistiranje na razgovoru udaljiti od vas.

Najlepši deo upoznavanja i stvaranja dobrog odnosa sa detetom svog partnera jesu zajedničke aktivnosti. Upitajte dete gde bi volelo da putuje i na koji način da provede sledeći vikend. Zatim, organizujete zajednički vikend ili otputujte na željenu destinaciju. To će vas sigurno zbližiti sa detetom i ono će se opustiti u vašem društvu. Kako bi ste se još više zbližili detetu možete da pomognete oko domaćih zadataka ili mu dozvolite da bude duže u izlasku sa prijateljima.

Važno je da u svakom trenutku znate da je vredno boriti se za prodičnu atmosferu. Kada ostvarite povezanost sa detetom svog partnera ono će shvatiti da u vama ima prijatelja za ceo život, a vaš partner će ceniti vašu požrtvovanost.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar