26°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Happy BSC/telegraf

VAŽNO SA SVE RODITELJE! Ove rečenice ne govorite svojoj deci

Pritisnuti svakodnevnim obavezama, roditelji često po inerciji izgovaraju neke rečenice, a da ne shvataju da one mogu loše da utiču na razvoj deteta.

Nekada se desi da shvate da su preterali, pa se javi griža savesti.Bez obzira koliko ste pritisnuti svakodnevnim problemima, pre nego što nešto kažete svojoj deci, razmislite o tome.

Psiholozi tvrde da reči ostavljaju dubok trag u dečijoj psihi i da imaju mnogo veći uticaj na razvoj nego što mi možemo da pretpostavimo.

PROČITAJTE JOŠ

LONČAR PISAO UREDNICIMA DW I ARTE-A: U reportaži sve suprotno od realnosti u Srbiji

DANAS JE PRAZNIK POSVEĆEN ŽENAMA: Na SVETLI PETAK se treba veseliti, i obići IZVOR

NOĆ U BEOGRADU: Saobraćajna nesreća, ali manje poziva vezanih za Kovid-19

VESIĆ SAOPŠTIO: U Beogradu vakcinisano 44,1 odsto punoletnih građana

- Reči za decu mogu biti konstruktivne ili destruktivne pa mudro birajte šta ćete reći pred detetom. Nešto što se odraslima čini bezazleno, može uticati veoma na dete - kaže psiholog Jil Vitni .

1.Prespor si!

Mališani imaju običaj kada se spremaju za školu da ujutru budu spori.  Ako vršite pritisak na njih da budu brži, samo ćete postići suprotan efekat.

Iako kasnite, nemojte da vičete na njega i naređujete mu jer ga tako nikada nećete motivisati. Koliko god da žurite pokušajte da potražite mirniji  put da ubrzate stituaciju.

Psiholozi tvrde da je jedan od dobrih načina predlaganje igre utrkivanja u oblačenju, jer će ga to podstaći da bude brže.

2. Lažeš!

Čak i kada  deca ne slažu, roditelji su skloni da im ne poveruju, a naročito kada stignu do pubertetskog uzrasta.

I u situaciji kada dete uhvatite u laži, ako vičete i optužujete ga ono će se osećati da je napadnuto pa će srljati sve dublje u laž.

- Potrudite se da saznate zašto je lagao umesto da ga optužujete i otvoreno razgovarajte - kaže pedijatar Edvard Kulič.

Bolje recite da vam se može obratiti ako mu je nešto potrebno, ali nemojte mu reći da ste besni i ljuti. Uvek pokušajte da podstaknete razgovor.

3. Ostavi me na miru!

Koliko god da ste umorni i neraspoloženi nemojte svom detetu reći da vam smeta. 

Odgovorite na njihova pitanja na lepši način i dajte im ideju kako da se zabave dok se vi odmorite.

Dajte im zadatke za njihov uzrast koji će ih obradovati. Možete im predložiti da se igraju dok ne završite. Ali, ako im obećate da ćete se nakon toga baviti njima,ispunite obećanje.

OVO MORATE ZNATI

VUČIĆ OBIŠAO PUNKTOVE ZA VAKCINACIJU: Do Vidovdana rešenje svih problema koji postoje oko puta u opštini Ub (VIDEO)

''PRIZNANJE KOSOVA JE GREŠKA'': Novi susret predsednika Češke sa Vučićem

DIREKTOR KANCELARIJE ZA KiM: Formiranje hrvatskog vojnog kampa ozbiljna pretnja

4. Zašto nisi kao tvoj brat ili sestra?

Roditelji koji imaju dvoje i više dece često upadaju u zamku poređenja dece. Onako kako i odrasli ne vole da ih neko poredi sa drugima, to ne vole ni deca.

Poređenjem sa bratom ili sestrom dobićete samo kontraefekat i stvorićete razdor među decom. Rizikujete da ono dete koje je poređeno, mada to neće pokazati, zauvek promeni odnos prema bratu ili sestru.

Psiholozi tvrde da dete u toj situaciji neće verovatno promniti ponašanje, ali će izgubiti samopoštovanje. Umesto da ga kinjite i poredite, pohvalite ga za ono što je kod njega dobro.

5. Zato što sam ja to rekao

Ovo je rečenica koju je većina roditelja izgovorila bar jednom u životu.

Neki je izgovaraju u žurbi, jer nemaju vremena za objašnjenje, a neki iz nemoći i nedostatka argumenata zašto nešto dete treba da uradi baš u tom momentu.

Umesto ove mnogima omiljene fraze odvojite malo vremena i objasnite mu, zašto bi, na primer trebalo da skupi igračke i raspremi svoju sobu.

Recite im da vam je potrebna njihova pomoć, jer ako podelite obaveze imaćete više vremna za igru i zajedničke trenutke. To će ih više zainteresovati od demonstracije vaše prividne moći.

6. Nije to toliko strašno

Možda se vama ne čini važnim da dete nije pozvano na rođendan svog drugara iz vrtića ili škole, ali to je za njih velika stvar.

Izreka kaže da nam je u svakom periodu života dato onoliko problema koliko možemo da rešimo, a ovakva stvar za vaše dete je upravo to breme koje je njemu u tom uzrastu veliko kao kuća.

Ako to omalovažavate, pokazujete da ne razumete kako se dete oseća. Ne sudite detetu već pokažite empatiju i razumevanje i pokušajte da ga utešite.

Ukoliko imate nameru da odgajite odraslu osobu sigurnu u sebe i svoje kvalitete, pazite šta govorite svojoj deci.

Ne zaboravite da je pre više od jednog veka jedan od najpoznatijih psihologa svih vremena Sigmund Frojd rekao da je "dete otac čoveka"

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti