25°C

Beograd

Photo: Pixabay/Ilustracija

Izvor: HappyBSC

NAJTEŽA ULOGA JE BITI RODITELJ! Ovo su pravila kako da omogućite detetu normalno odrastanje!

Okolina u kojoj dete odrasta u prve tri godine života presudne su za njegov celokupni razvoj. Donosimo vam nekoliko uspešnih, mudrih i lako pamtljivih pravila koja svakom roditelju mogu pomoći da podigne srećno i samopouzdano dete.

Evo nekoliko Montesori pravila koja će vam pomoći da budete najbolji roditelj i svom mališanu osigurate svetlu budućnost:

1. Deca uče iz onoga što ih okružuje

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Okolina u kojoj dete odrasta u prve tri godine života presudne su za njegov celokupni razvoj. Dete "upija" neselektovane nadražaje iz okoline i uči o svemu što ga okružuje. Zato i roditelj treba da se potrudi da detetu omogući slobodno izražavanje osnovnih psihičkih potreba za kretanjem redom, jezikom i ljubavi, objašnjava Narcisa Bučinski.

2. Ako se dete često kritikuje, dete se zapravo uči kako da osuđuje druge. Ako dete često dobija pohvale, dete se zapravo uči kako da procenjuje druge 

Pristup nagrađivanju i pohvalama, Marija Montesori svrstava u domenu detetovog rada i bavljenja nečim i njegovim uspešnim završetkom. Samo detetovo zadovoljstvo obavljenim nagrada je za to dete i nisu mu potrebne dodatne pohvale, kaže Narcisa.

RECEPT MERLIN MONRO ZA BARŠUNASTU KOŽU LICA: Povoljno, efikasno, a rezultati - očaravajući!

3. Poštujte dete i kada pogreši, na taj način će greške brže ispraviti

Poštovanje koje svi koji smo uključeni u detetovo vaspitanje izražavamo prema njemu, osnova je odnosa koji će rezultirati stavom prema okolini u budućnosti.

Važna je sloboda detetovog izbora da se u trenutku koje samo odabere bavi nečim, iz toga proizlazi visoka efikasnost procesa učenja, bez obzira na kom nivou. I greška je deo učenja, dete treba da pokušava da samo ukloni prepreku i pravilno reši zadatak, savetuje Bučinski.

4. Ako dete živi u prijateljskoj atmosferi i oseća da je drugima potrebno, naučiće kako da pronađe ljubav

Ako dete živi u prijateljskoj atmosferi u kojoj je stalno podsticano, u kojoj se uvažava njegovo pravo na izbor, na njegove interese, neće biti frustrirano, osećaće se ispunjeno i njegovo samopouzdanje će biti visoko.

5. Ako se detetu daje podrška, bit će samouvereno

Pomozite detetu da svlada stvari rano u životu. To možete postići ako se pobrinete da je svet kojim je dete okruženo ispunjeno privrženošću, mirom i ljubavlju.

Podsticati dete, važno je kao i posmatranje spontane znatiželje i istraživačkog ponašanja. Ljudske sklonosti su kao prirodne pretpostavke za vaspitanje svakog deteta, zato Marija Montesori uvodi pojam “razdoblja posebne osetljivosti”. To je za roditelja važan pokazatelj kako da svoje dete konfrontira sa što više nadražaja. 

To su razdoblja u kojima je kod deteta izražena sklonost samo za određene vrste nadražaja na koje dete spontano reaguje (učenje neke veštine, npr. pisanje). Zato treba posmatrati dete i na vreme prepoznati i reagovati na to, jer ta su razdoblja vremenski ograničena. Samo tada dete s lakoćom, bez umora i s veseljem savladava određene veštine, objašnjava Bučinski.

6. Budite uvek spremni da pomognete detetu kada mu treba pomoć, kao i da stanete po strani kada je dete pronašlo sve što mu je potrebno

Kada vam dete priđe, uvek poslušajte njegovo pitanje ili molbu, pa mu odgovorite.

Detetu treba pomoći, a ne odraditi nešto umesto njega, važna krilatica: “Pomozi mi da to učinim sam.“ To u svakom slučaju iziskuje puno više vremena, truda i strpljenja svakog roditelja, ali rezultati su trajniji i dete je srećno jer je samo savladalo teškoću, savetuje Bučinski.

7. Pred detetom se uvek ponašajte lepo

Pokažite mu kako da bude najbolja osoba koja može da bude.

Najvažnije je biti dobar primer svom detetu, način na koji se ophodimo međusobno, prema svojoj okolini i prema detetu samom osnova je njegovog budućeg ponašanja. Marija Montesori kaže da je odraslog čoveka teško promeniti zato treba početi s detetom, zaključuje Narcisa Bučinski.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar