10°C

Beograd

KIP SLOBODE U SAD: Sve što niste znali a treba da znate o simbolu Amerike!

Ostrvo Slobode (engl. Liberty Island), nekada poznato po imenu Bedlovo ostrvo je malo, nenaseljeno ostrvo u Njujorškoj luci. Poznato je po Кipu Slobode koji se na njemu nalazi. . Ostrvo je danas turistička atrakcija i svake godine ga posete milioni ljudi koji žele da izbliza vide Кip Slobode,

Кip Slobode na Ostrvu Slobode
Ime Ostrvo Slobode je u upotrebi od ranog 20. veka, mada je zvanično promenjeno tek 1956. Pre nego što je na njega postavljena Statua Slobode, na Bedlovom ostrvu se nalazio Fort Vud, utvrđenje u obliku jedanaestokrake zvezde, načinjeno od granita. Zbog ovog oblika, nadimak joj je bio Tvrđava zvezde.

Ostrvo Slobode je u vlasništvu Savezne vlade Sjedinjenih Država a njime upravlja Služba nacionalnih parkova. Dostupno je javnosti samo putem trajekta, bilo iz Bateri parka na Menhetnu ili iz Parka slobode u Nju Džerziju. Od obližnjeg Ostrva Elis je udaljeno približno 1,6 kilometara. Postoji i linija trajekta koja spaja ova dva ostrva.

Iako danas predstavlja čuveni američki simbol, Kip slobode je napravljen u Francuskoj a do Njujorka je transportovan brodom u više delova.

Happytv.rs
Foto: Instagram/printscreen/srednjaskolaepa

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar