28°C

Beograd

SVE LEPOTE SVETA: Planirate putovanje? Donosimo vam tri nove znamenitosti koje morate posetiti!

Kilimandžaro u Tanzaniji

Ne samo da je ovaj kultni vrh najviši u Africi, već je i uspavani vulkan. Rastući 19.340 metara (5.895 metara) u vazduhu, dom je gotovo svih vrsta ekološkog sistema - od kultivisane zemlje do kišnih šuma i od alpske pustinje do arktičkih vrhova. Nalazi se u severoistočnoj Tanzaniji, na granici sa Kenijom, oko 350 km južno od Ekvatora i oko 500 km severnozapadno od grada Dar es Salama. Sastavljen je od tri vulkana Šira, Mavenzi i Kibo. Najviši vrh Uhuru se nalazi na 5895 metara nadmorske visine, na vrhu srednjeg vulkanskog kratera Kibo prečnika oko 2500 metara i dubine oko 180 metara.

Hram Choijin Lama u Ulan Batoru, Mongolija

Kompleks hrama Choijin Lama sastoji se od pet raskošno ukrašenih hramova i, iako danas nisu aktivna mesta za molitvu, ostaju skladište mongolskih budističkih skulptura i slika. U glavnom hramu nalaze se statue Bude Sakiamuni, Choijin Lama i Baltung Choimba (učitelj Bogd Kana), čiji su mummificirani ostaci postavljeni unutar statue.

Zlatni hram u Amritsaru, Indija

Izgrađen početkom 17. veka. Ovo je najsvetije mesto bogosluženja za članove zajednice sikha. Poznat je po svojoj toleranciji i otvorenosti prema pripadnicima svih vera. Preko 100.000 ljudi svakodnevno posećuje hram, a skoro isto toliko ih jede u besplatnoj javnoj kantini. Na engleskom je dobio naziv ''Zlatni hram'' zato što je optočen zlatom.

Ukoliko ste propustili neke od predloga, možete pogledati OVDE!

Happytv.rs
Foto: Wikipedia/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar