24°C

Beograd

SVE LEPOTE SVETA: Nastavljamo sa raznolikom ponudom samo za vas! Donosimo vam tri nove znamenitosti koje morate posetiti!

Lančani most u Budimpešti, Mađarska

Lančani most ili Sečenjijev lančani most je viseći most koji spaja Budim i Peštu, istočni i zapadni deo Budimpešte. To je prvi stalni prelaz preko Dunava u Budimpešti. Otvoren je posle sedam godina izgradnje, 1849. Projektanti mosta su bili Englezi Vilijem Klark i Adam Klark. Dužina mosta je 380 metra. Noću, osvetljena struktura čini odlične fotografske trenutke i jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija u Budimpešti.

Lincoln Memorial u Vašingtonu, DC, SAD

Izgrađen u čast 16. američkog predsednika, Abrahama Linkolna, ovo je mesto iz kojeg je Martin Luter King Jr. održao svoj govor "Imam san" 1963. godine. Memorijal - koji prima oko šest miliona posetioca godišnje je izgrađen u obliku grčkog dorskog hrama.

Akropolj u Atini, Grčka

Najveće i najlepše svetilište stare Atine, posvećeno boginji Atini, dominira centar modernog grada Atine, sa stenovitog uzvišenja. Najslavljeniji mitovi stare Atine, religiozni festivali, najraniji kultovi, kao i drugi važni događaji u istoriji grada, su svi povezani sa Akropoljom. Spomenici i građevine Akropolja su u harmoniji sa svojim prirodnim okruženjem.

U ovim jedinstvenim delima antičke arhitekture, kombinuju se različiti stilovi klasične grčke arhitekture i umetnosti, koji su vekovima uticali na mnoge druge kulture i umetnosti. Akropolj iz 5. veka p.n.e. je slikovit primer raskoša, moći i bogatstva Atine u zlatnom dobu Perikla. Danas je pionir u tehnikama očuvanja na otvorenom, koje imaju za cilj da zaštite mermerne sekcije od zagađenja vazduha.

Ukoliko ste propustili neke od predloga, možete pogledati OVDE!

Happytv.rs
Foto: Wikipedia/Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar