12°C

Beograd

RUSKI MALDIVI : Jezero u srcu SIBIRA !

U poslednjih nekoliko nedelja ruski korisnici društvenih mreža potpuno su "poludeli" za magičnim jezerom u srcu Sibira.

Naime, jezero u okolini Novosibirska impresionira tirkiznom bojom vode, koja nije posledica prirodnog fenomena već zagađenja vode hemikalijama.

Jezero je i zvanično na mrežama nazvano ruskim Maldivima, a dobilo je i svoj profil na Instagramu. Jasno vam je da svi influenseri jure trenutno u Novosibirsk kako bi napravili što lepše fotografije ispred tirkiznog jezera.

Međutim, postoji jedna caka - u jezeru je zabranjeno kupanje.

Brzo postaje jasno da atraktivne tirkizne boje kriju neku potpuno drugu priču. Naime, azurna boja vode nije posledica prirodnog fenomena već deponije pepela lokalnog postrojenja za proizvodnju uglja.

Kompanija SGK, koja je vlasnica fabrike oglasila se povodom poplave fotografija na društvenim mrežama upozoravajući posetioce da izbegavaju kontakt sa vodom.

- Šetnja po deponiji može se uporediti sa šetnjom po ivici vulkana. Dakle, opasno i nepotrebno. Molimo vas da ne koristite deponiju u komercijalne svrhe - upozorili su.

Kako je objašnjeno, industrijska voda u jezeru ima tirkiznu boju zbog topljenja kalcijumskih i metalnih oksida. Visoka mineralizacija može izazvati alergijske reakcije, a kolale su i priče da je deponija radioaktivna.

Izvor: telegraf.rs
Foto : Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar