10°C

Beograd

5 SRPSKIH PLANINA: IDEALNE za miran odmor !

Ukoliko ste ljubitelj planine i ne planirate ove godine da odmor provedete na plaži, šume na obroncima srpskih planina, mogu da vas "sakriju" od Sunca. Mi smo za vas izabrali pet planina koje možete da obiđete, odmorite se i uživate, a da se ne "sudarate" sa mnogobrojnim gostima.

Na oko dva sata od Beograda nalazi se Povlen. Kako je u nizu Valjevskih planina možete da napravite i višednevno putovanje da biste sve obišli sa uživanjem.

Povlen ima tri važna vrha, a najviši se nalazi na 1.347 metara nadmorske visine. Obilazak planine možete da počnete kod planinarskog doma, gde se možete da se odmorite, jedete, parkirate automobil...

Jedna od lepota koje treba da posetite jesu Taorska vrela koja se nalaže u podnožju planine.

U blizini se nalazi reka Trešnjeca u čijem kanjonu se nastanio beloglavi sup

.Pored kanjona Uvca ovo je jedino mesto u Srbiji gde se ova zaštićena vrsta može da se pronađe, što svedoči o posebnosti ovog predela. Osim prirode, i simpatičnih seoca, možete da obiđete manastire Lelić i Ćelije.

Planinu Rtanj drugačije nazivaju "Mistična planina". Postoje mnoge neobjašnjive činjenice u vezi sa njenim oblikom, položajem i dešavanjima. Rtanj se vidi sa Avalskog tornja, sa svih vrhova Šumadije, ali i sa Kopaonika kada nije oblačno i maglovito.

Ne propustite da se popnete na Šiljak, vrh ove misteriozne planine, i uživate u pogledu i jedinstvenom osećaju. Tu se nalazi ruševina kapele Svetog Đorđa, koji je sagradila vlasnica rudnika.

Ali kako mnogi veruju da se negde na ovoj planini nalazi blago, ovu crkvu su rušili nekoliko puta. Rtanj je poznatiji u svetu nego kod nas zbog verovanja da je povezan sa vanzemaljcima.

Jedno od omiljenijih vikend putovanja svih zaljubljenika u prirodu su Homoljske planine. Stanište vukova, divljih svinja, jelena i muflona.

Mnogobrojne staze kojima prolaze posetioci su bezbedne i udaljene od ovih životinja i zbog toga treba poneti dvogled na planinu, da bi doživljaj bio potpun. Homolje su poznate po pećinama i pećinskom nakitu.

Ceremošnja i Ravništarka su dve najpoznatije, nakon kojih se obilazi i vrh Štubej koji se nalazi na 940 metara nadmorske visine. Na ovom vrhu, koji je za 12 metara niži od najviše tačke Homoljskih planina, nalazi se vidikovac sa kojeg se prostire neverovatan pogled prema Rumuniji.

Osim pešačke ture, možete da posetite manastir Manasiju, Banju Ždrelo ili veličanstveno Krupajsko vrelo. Ukoliko vas više zanimaju legende, možete od meštana da čujete priče o čuvenoj vlaškoj magiji.

b92.net.rs
Foto : arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar