13°C

Beograd

Photo: Arhiva/Instagram

Izvor: Aktuelno.net

ITALIJANSKI GRAD LUTAKA: Zbog čega turisti obilaze tri puta oko fonta?

Ukoliko želite da i zvanično dobijete papir da se "sišli s uma", potrebno je da prođete veoma jednostavnu proceduru u gradu Gubio.

Kad bi uglačane kamene ploče i zidovi kuća italijanskog gradića Gubio mogli da govore, verovatno bi se našlo pregršt ideja za filmske scenarije. Strateški smešten na vrlo strmoj padini iznad koje se uzdiže planina Ingino, grad ima veoma zanimljivu mrežu gradskih trgova i ulica.

UPOZNAJETE AJA SOFIJU: Ona je jedina njena stanarka! (FOTO)

Gubio turiste oduševljava ugođajem, ali i neobičnim pričama iz prošlosti kojih ima sasvim dovoljno da zadrži svačiju pažnju.

Ukoliko porazgovarate sa nekim od lokalaca koji znaju nešto više o istoriji svog grada uputiće vas na Fontanu ludaka. Službeni naziv je Fontana del Barđelo, nalazi se u samom centru i danas je omiljeno mesto za okupljanje Italijana, ali i turista.

Prema nekadašnjoj tradiciji, tu se može dobiti i diploma ludaka iz Gubija. Kako biste dobili taj "laskavi" nadimak, treba samo da tri puta obiđete oko fontane i pronađete nekoga ko živi u gradu kako bi vas "prekrstio" vodom. Za nekoliko eura u radnji kraj fontane dobićete i pismenu potvrdu kojom se postaje počasni član grada.

Fontana potiče iz 16. veka, a prema mišljenjima istoričara, neobični ritual nije neosnovan. Navodno su neobične formacije na obližnjim brežuljcima dugo vremena bile kontaminirane toksičnim iridijum koji je izazivao zdravstvene tegobe.

Gradić smešten u srednjem delu Italije u severoistočnoj Umbriji poznat je i po najvećoj "novogodišnjoj jelki" na svetu koje čini više od 700 lampica raspoređenih na planini Inđino.

"Drvce" se prostire na 750 metara, i to od drevnih zidina grada do bazilike svetog Ubalda, zaštitnika Gubija, dece, zidara i klesara, koja se nalazi na samom vrhu.


PROČITAJTE JOŠ

EKSKLUZIVNO! UZMEMIRAVAJUĆI VIDEO! Ovako je pao i eksplodirao helikopter Kobija Brajanta (VIDEO)

KOBI I ĐIJANA Devojčica koja je u stopu pratila pratila oca (GALERIJA, VIDEO)

KOBIJEVO OPROŠTAJNO PISMO: Moje telo zna da je vreme za oproštaj (VIDEO)

STIŽU KINEZI IZ VUHUANA Turisti iz zaraženog područja danas u Beogradu

NAJMLAĐA ŽRTVA KORONA VIRUSA: Preminula devetomesečna beba!

PROGNOZA ZA NAREDNU NEDELJU: Neočekivani obrt sredinom nedelje!

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti