1°C

Beograd

Photo: Wikipedia/Printscreen

Izvor: Index.hr

IDEMO U BEČ! Sedam dobrih razloga zašto sa porodicom posetiti biser Evrope

Nekadašnje sedište Habsburške monarhije, Beč je sačuvao svoju veličanstvenost i eleganciju. Danas su njegovi brojni parkovi i palate otvoreni za javnost. Ovaj grad možda nije očigledna destinacija za porodice, ali postoje određeni muzeji, parkovi i vrtovi koji su odlični za porodice s malom decom. Lonely Planet je izdvojio sedam stvari koje možete raditi s decom u Beču.

Prirodoslovni muzej

Prirodoslovni muzej je razlog zašto mnogi posećuju Beč. On zaista predstavlja enciklopedijsku kolekciju prirodnih čuda, koja su smeštena u jednoj od palata blizanaca (preko puta njega se nalazi Muzej istorije umetnosti). Za istoričare je najvažnija najstarija skulptura na svetu, Venera iz Vilendorfa. Deca će, s druge strane, biti oduševljena izložbom dinosaurusa, koja uključuje nekoliko kompletnih fosila, kao i mehaničke reprodukcije u prirodnoj veličini. U ovom muzeju ćete naići na mnogo životinjskih primeraka skoro svakog stvorenja koje možete zamisliti. Obratite pažnju, kolekcija je velika i biće vam potreban ceo dan da je pogledate u celosti, bez žurbe.

Kuća muzike

Kuća muzike balansira između prikaza za odrasle (portreti poznatih kompozitora, predmeti iz njihovih života) i interaktivnih predmeta koje deca vole: muzičko stepenište, na kojem svaka stepenica ima određeni ton, pa dok se penjete ili silazite, vi zapravo svirate. Tamo možete videti i šarmantnu virtuelnu postavku dirigenta, gde Zubin Mehta, dirigent Bečke filharmonije, razgovara s vama i pomaže vam voditi njegov orkestar. Ako ne budete dobar dirigent, muzičari će odustati i mrzovoljno će vas gledati.

Španska škola jahanja

Ako vaša deca vole konje, obavezno pogledajte poznati šou Španske škole jahanja ili pak uzmite časove jahanja. Iskoristite priliku i pogledajte lipicanere u akciji, vidite ih kako plešu i skaču, ali morate rezervirsati karte ranije. Ovi šou programi su redovno rasprodani i redovi za kupovinu karte na dan predstave su dugi i po nekoliko uličnih blokova.

Dečji muzej Zum

Ovaj muzej morate rezervisati pre nego što stignete u Beč. Za razliku od drugih muzeja, on nema otvorene izložbene prostore kroz koje možete lutati, ali vam nudi seriju tematskih radionica koje pratite uz osoblje muzeja. Oni vode decu kroz tematske radionice koje izaberete (ljudsko telo, okeani, animacija itd.) koje su podeljene po starosnim grupama dece. Ulaz se plaća i ulazi se u određeno vreme. Karte za ovaj muzej su redovno rasprodane, zato ne zaboravite rezervirati na vreme.

Kuća mora

Privatni muzej Kuća mora izgrađen je u bivšoj nacističkoj kuli za vazdušni napad, napravljen je tako da izdrži savezničku pucnjavu. Betonska kula je dom iznenađujućoj količini raznih vodenih i kopnenih životinja. Donji spratovi uključuju stakleni tunel koji vam omogućava šetati kroz ogromni rezervoar, dok raže i morski psi krstare sa svih strana. Izložba je velika, ali i skupa. Za decu je posebno zanimljiv otvoreni prostor na dva sprata koji je isprepleten mostovima, kao i otvorenim prostorom po kojem se ptice, majmuni i šišmiši kreću slobodno.

Bečki zoološki vrt

Najstariji zoološki vrt na svetu počeo je s radom davne 1752. godine. Danas u njemu možete videti preko 700 različitih vrsta životinja. Ovaj vrt se prostire na površini od 42 hektara, nalazi se u blizini Šonburn dvorca. Ako se odlučite da posetite zoološki vrt, možete prisustvovati specijalnim predstavama i možete hraniti različite životinje, poput slonova, morskih lavova, pingvina, vukova i tigrova. Ulaz za ovaj vrt je skup, pa bi najbolja odluka bila da mu posvetite ceo dan.

Prater park i Veliki točak

Prater park je sagrađen 1896. godine, ali aktuelna verzija parka datira iz 1947. godine. Prater je odličan za šetnju, ali poseduje i zabavni park s preko 250 zabavnih atrakcija, Muzej čokolade i jahanje konja, tako da vam tamo sigurno neće biti dosadno.

Nekoliko dodatnih saveta

Postoje dve gradske karte koje su dostupne za turiste "Vienna City Card" i "Vienna Pass". One nude dugačak popis pogodnosti, ali ne mogu se baš iskoristiti za porodice. Ove karte su skupe, a najveća pogodnost je besplatan javni prevoz. Ako planirate posetiti samo dve turističke atrakcije dnevno (što može biti i previše kad putujete s decom), ove karte vam neće mnogo pomoći.

Još jedna korisna stvar: Karte kupite online, ovo važi i ako stojite u redu za iste. Možete preskočiti duge redove tako što ćete kupiti svoju kartu vašim mobilnim telefonom. Tada jednostavno preskočite red, odete do ulaza, pokažete QR kod i ulazite.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar