18°C

Beograd

Photo: wikipedia/printscreen

Izvor: Telegraf.rs

NI HALKIDIKI VIŠE NIJE TAKO JEFTIN? Potencijalni dodatni troškovi na koje bi trebalo da računate!

Na brojnim grupama na društvenim mrežama se već nekoliko meseci mogu pročitati žalbe srpskih turista na cene letovanja u Grčkoj.

Čini se da su ove godine  domaćini ili turističke agencije odlučili da nateraju Srbe da promene destinaciju za letnji odmor, jer su u mnogim delovima Grčke cene znatno skočile u odnosu na prethodnu.

Ipak, koliko god se žalili, mnogi srpski turisti ne odustaju od toga da svoje letovanje provedu u ovoj, nama bratskoj zemlji.

Poznato je da turisti iz naše zemlje najpre biraju neko od letovališta u oblasti Halkidikija. Upravo zato i postoji najviše i pohvala i žalbi na ta letovališta.

Pored toga što su se mnogi našli u čudu otkud meduze u moru i komarci u sobama u toku letnjih meseci, a što je uglavnom od strane ostalih članova grupa smatrano smešnim, bilo je i zaista suvislih komentara o cenama ležaljki, pića i ostalim stvarima, koje su većini turista bitne za letovanje.

Ni Halkidiki nije što je nekad bio

Ovo mišljenje pojedini turisti zastupaju bez, a pojedini sa opravdanim razlogom. Ali pre nego što se osvrnemo na te komentare, da se podsetimo da svako vreme nosi neke novine.

Tako je recimo ranije bilo nemoguće da vam neko naplati ulaz na plažu ili da od vas zahteva da platite iznajmljivanje ležaljki i suncobarana, a danas se i to događa.

Kako se troškovi života povećavaju, tako sasvim logično i cene rastu. Ne važi to samo za Grčku, naravno, ali su nekako naši turisti uvek skloni da nađu neku zamerku.

Mali je broj plaža u oblasti Halkidikija, srećom na kojima je obavezno platiti ulaz. Ali ako želite da koristite ležaljke i suncobran, moraćete da ispoštujete i pravilo domaćina. Pojedini naplaćuju iznajmljivanje, ali je mnogo zastupljenija varijanta da se zahteva od gostiju da popiju makar 2 pića, kako bi dobili besplatno na korišćenje suncobran i najčešće dve ležaljke.

Ali se naši turisti i tu žale, jer ostave stvari kada odu u smeštaj da se odmore, pa očekuju da nakon što se vrate, nastave da koriste nesmetano ležaljke i suncobrane. Onda pljušte komentari kako su Grci ovakvi i onakvi domaćini, a ustvari samo treba biti iskren i realan, te shvatiti koliko je to ustvari bahato ponašanje.

ŽELITE BEBU? A evo i koliko koštaju krevetac, kolica...

Da li su zaista cene skočile na Halkidikiju?

Prema prošlogodišnjim informacijama, cene su više u pojedinim ugostiteljskim objektima, ali to ipak nije ništa drastično.

Ali ono što je zasmetalo našim turistima jeste što na pojedinim grčkim ostrvima cene nisu ništa posebno više nego u oblasti Halkidikija, koja iako lepa, ne može u većini slučajeva da parira lepoti ostrva u Grčkoj. 

Na sreću svih turista iz Srbije, postoji nešto što iz godine u godinu drži istu cenu u mnogim letovalištima širom Grčke, a to je giros. Kako je to jedan od omiljenih specijaliteta, koji Srbi konzumiraju na letovanju, to je stvar rešena. Ne menjamo destinaciju za letnji odmor i pored svih poskupljenja!

Komentari korisnika (1)

Ivan

Naravno da su cene SVUGDE skocile, logicnije je da skoce, nego da ostanu na istom!


Ostavite komentar

Povezane vesti