23°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

Evropske igre sa granicama i borba za turiste

Igre oko granica i borba za turiste sa primesama politike, u celoj Evropi, ali i u našem regionu se nastavlja, pa je Hrvatska danas, posle Crne Gore, najavila dizanje granične rampe za građane određenih zemalja, među kojima nije Srbija, ali nije ni Crna Gora, iako se ona "otvorila" prema Hrvatskoj.

Hrvatska, pored Slovenije sa kojom je još krajem prošlog meseca dogovorila dolazak njenih građana na hrvatsko more, apostrofira i nameru Nemmačke da izađe u susret, kako kažu, želji njenih građana da idu na more, a nejasno je da li su baš Nemci tražilo hrvatsko ili bilo koje drugo more, ali i Austriju, Slovačku, Češku.

OVO MORATE ZNATI

DR NESTOROVIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Predsednik SZO nije doktor, bio na crnoj listi Amerike, a sada daje preporuke za koronu!

Počeo upis prvaka u osnovne škole

BiH OD 1. JUNA OTVARA GRANICE SA SRBIJOM!

ODLUČENO! OD 1. JUNA ĐACI MOGU NA EKSKURZIJE

Nemačka, Austrija, Hrvatska i Češka su ceo prethodni mesec, kako prenose strani mediji, utvrđivale mogućnosti otvaranja takozvanih "turističkih koridora", odnosno puteva kojima bi turisti iz ovih zemalja kontrolisanim pravcima išli direktno u određena područja na letovanje, zaobilazeći Italiju, čiji je severni deo najteže pogođen virusom bio omiljeno turističko mesto Nemaca.

Italija je bilaterarne dogovore o turistima postignut uzmeđu određenih zemljama, konkretno između Nemačke i Hrvatske, doživela kao nefer borbu za turiste

"Ako se potvrdi ova inicijativa to bi bio pravi bojkot prema našoj zemlji i našem turističkom sektoru. To je nelojalna konkurencija unutar jedinstvenog tržišta i zbog toga EU mora intervenisati", reagovala je italijanska europarlamentarka Rosanna Conte.

Zemlje koje biraju države čije će turiste pustiti na obale svoga mora, poput Hrvatske i Crne Gore, pozivaju se na kriterijume njihove jednake epidemiološke situacije sa niskom stopom zaraženih.

Zemlje čiji građani su uz takvo objašnjenje zaobiđeni sumnjaju da motivi za takvu odluku nisu isključivo zdravstvene prirode, kao što sumnjaju i u to što su zemlje sa morskom obalom nekako baš paralelno sa početkom letnje sezone "proterale" virus korone.

Na igre brojki, upravo kod naših suseda sa obalom mora, nedavno je skrenuo pažnju predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ilustrujući to pitanjem koje je postavio Belgijancima: ''Zašto imate 5.000 mrtvih?", a oni su, kaže, odgovorili: ''Zato što ne lažemo i što smo transparentni'' .

PROČITAJTE I OVO

PONIŽENJE! NOVA MERA LJUBAVI: Ako ne nađete partnera, vi spadate u invalide

SKANDAL NEVIĐENIH RAZMERA: Hrvati zabranili Srbima ulazak u zemlju

SAVO MILOŠEVIĆ O ŠAMARANJU OD STRANE GROBARA: Evo šta je rekao! (VIDEO)

TIJANA AJFON I NJENA CIFRA Evo kako je ugovarala poslove, prepiska izašla na videlo!

U svakom slučaju, na početku turističke sezone, kako piše on line magazin EuropeToday, situacija i u EU je prilicno haotična, a 15. juni se smatra danom D za kada je EU je pozvala zemlje članice da otvore unutrašnje granice kako bi omogućile svojim građanima da počnu ponovno putovati.

Brisel je vec najavio da ne može intervenisti u bilateralnim dogovorima pojedinih država i podsetio na izjavu "Kolegija EU komesara", datu na početku pandemije koronavirusa, u kojoj pozivaju države članice da donose odluke o granicama na temelju epidemioloških podataka i da ponovno otvore granice između onih članica gde je situacija slična, uzimajući u obzir "proporcionalnost mera" i "princip nediskriminacije".

Za Brisel to znači da "kada država članica odluči dozvoliti putovanje na svojoj teritoriji, to bi trebala učiniti na nediskriminirajući način, dopuštajući putovanje iz svih područja, regija ili zemalja EU sa sličnim epidemiološkim stanjima ".

Pisanje "Bilda"o "turističkom koridoru" između Nemačke, Česke i Hrvatske, potvrdio je i hrvatski ministar za turizam Gari Kapeli.

Prema pisanju Europe Today, Francuska i Engleska su već potpisale ugovor, koji dozvoljava turistima putovanja u oba pravca preko kanala La Manša, ali Englezi ne mogu još uvek da putuju u Italiju, Grčku i Španiju, gde je po procenama Londona epidemiološka situacija gora nego u UK.

Polovinom maja Španija i Italija su potpisale bilateralni dogovor o uzajamnom otvavaranju granica bez obaveze dvonedeljnog karantina, Italija 3 juna, a spanski turisti ce moci putovati u Italiju od pocetka jula.

Slovenija je bila prva zemlja clanica Eu koja je proglasila kraj pandemije i otvorila svoje granice, ali je sa prvim juznim susedom Italijom, pa ponovo zatvorila.

Austrija je otvorila svoje granice prem susednim zemljama, ali još ne i prema Italiji, Grckoj i Španiji gde je zaraza koronavirusom bila vise raširena nego u Austriji.

Grčke granice će se ponovo otvoriti 15. juna, ali samo za građane koji dolaze iz Nemačke, Izraela, Kipra, Balkana i baltičkih zemalja.

Prihodi od turizma čine prosečno 10 posto BDP-a EU, a u nekim tradicionalno turističkim, južnim zemljama EU, kao Italiji, Španiji i Grčkoj cak 20 posto.

Kada je reč o Srbiji ona je otvorila svoje granice, a od sredine juna naši turisti mogu u Grčku u kojoj inače letuje najveći broj Srba, a poruke epidemiologa i vlasti su, da je najbolje ove godine ostati kod kuće ili bar ne ići tamo gde vas ne žele.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti