10°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

SRPKINJA DIGLA GRČKU NA NOGE Ona je prvi zaraženi, ali njeni kontakti su zabrinjavajući

Golden Rose ad

Zdrastvene vlasti u Grčkoj su u pripravnosti, jer je broj zaraženih virusom Kovid-19 u porastu, a većina slučajeva je povezana sa turističkim putovanjima, posebno onih koji dolaze iz balkanskih zemalja, piše grčki list "Katimerini".

- Jedan slučaj koji je izazvao posebnu zabrinutost, a reč je o državljaninu Srbije koji je letovao u Aidipsosu na Eviji. Nakon testiranja on i njegova supruga su pozitivni, a zdravstvene vlasti su pokušale da identifikuju njihove kontakte, uključujući i taksistu koji ih je vozio do bolnice - navodi "Katimerini".

Dodaju da je Srpkinja prvi slučaj zarazen virusom Kovid-19 na ostrvu Krf, dok četvorica srpskih državljana kod kojih je utvrđeno da su pozitivni još na graničnom prelazu, smešteni su u specijalnom karantinskom hotelu na Tasosu.

Nacionalna organizacija za javno zdravlje saopštila je 33 novih slučaja zaraženih virusom Covid-19 i 21 slučaj zaraženih turista.

Bez obzira na porast broja zaraženih, grčki vlasti su dodatno ublažili mere koje su se odnosile na borbu protiv virusa Kovid-19, te od juče nisu obavezne maske za kupce u tržnim centrima, iako za zaposlene u radnjama ostaju obavezne, a takođe je ukinuto i ograničenje za najviše šest gosta za stolom u grčkim barovima i restoranima. Ministar zdravlja Grčke Vasilis Kikilias pozvao je regionalne i lokalne vlasti da pojačaju inspekcije u kafičima i restoranima.

- Zemlji je potreban turizam, i ekonomski i psihološki. Međutim, vidimo da se slučajevi povecćavaju, kako u susednim zemljama tako i na globalnom nivou - rekao je on i dodao da je Grčka najbolji primer u upravljanju situacijom sa virusom.

(Kraj) mit/drm

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti

Golden Rose ad