18°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Novosti

PLANIRATE PUTOVANJE? OVO JE DETALJAN SPISAK: Evo gde i sa kojim dokumentima možete da letujete

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije objasnio je šta je potrebno od dokumenata da biste otputovali u neku od zemalja u kojima Srbi najčešće letuju.

U FOKUSU

EKSKLUZIVA! VREME ISTINE SAMO U "IZA BRAVE": Ko je bio hrabar, a ko kukavica u haškim ćelijama? (HAPPY TV, VEČERAS 21:50)

Rusi predstavili ORUŽJE za SVE CILJEVE! Na nebu ili na zemlji, UBIĆE VAS! (VIDEO)

VAKCINISAN JAPANAC IZ ŠATORA: Ministar Lončar dao odobrenje

UŽAS KOD SREMSKE MITROVICE! Devojčica (7) nastradala u požaru koji je izazvala SVEĆA! Porodica nije imala struju

CAR! Novaka nikad, ali nikad NE OTPISUJTE! Drama, preokret: Novak izbacio Cicipasa za polufinale Rima!

Najpre se osvrnuo na jučerašnja izveštavanja sa grčke granice i objasnio da sezona još uvek ne postoji.

- To čekanje od pet sati je apsolutno netačno, bilo je ukupno desetak automobila tokom dana, ali umesto u ponoć od kad stupa odluka, carinici su propustili automobile juče u podne. Kao i prošle godine bilo je onih koji žure da uđu, pa su morali da čekaju. Otvoreni su prelazi sad, može da se uđe sa sertifikatom o bilo kojoj vakcini i sa negativnim PCR testom - kaže Seničić.

Kako je objasnio, kad krenete u Grčku morate da popunite taj PLF obrazac koji se nalazi na stranici grčke nacionalne organizacije.

- Ako se ljudi sećaju, imali smo neke kartončiće koje smo popunjavali na graničnom prelazu. U suštini je to isto, samo što ovaj obrazac u elektronskoj formi je vrlo važan zbog praćenja kontakata u ovoj bolesti. Mora da se popuni bar 24 sata ranije pre nego se krene. Za porodicu se popunjava jedan obrazac, dakle jedan nosilac ga popunjava i unosi podatke svih ostalih. Druga stvar je sertifikat o bilo kojoj vakcini, za sada ovi stari sertifikati koje imate su dovoljni da pređete granicu. Pominje se da će od 1. juna trebati zeleni sertifikat koji smo i mi uveli i koji svi koji su vakcinisani ili koji su bili testirani mogu da preuzmu sa E-uprave. Ko nije vakcinisan može da uđe sa negativnim PCR testom koji nije stariji od 72 sata.

On smatra da ako možete da dobijete u zelenom sertifikatu da imate visok nivo antitela, da će to biti dovoljno i za ulazak u Grčku, i kaže da se to ne pominje u odluci od juče i da se očekuje da ta odluka bude još dopunjena od 24. maja.

- Jedna od stvari koja je zaboravljena u ovoj odluci je da deca do pet godina mogu da uđu bez papira, a starijoj je potreban PCR test ili nešto od potvrda, ali očekujem da se do kraja reši sve kako je Srbija dogovorila sa Grčkom.

SAZNAJTE I OVO

ONLAJN ŠOPING! Ove stvari NIKAKO NE KUPUJTE preko interneta!

PUT DO SREĆE! Ovo je 10 pravila!

ZAINTERESOVANI STE, ZAR NE?: Ovo vas može učniti boljim u krevetu!

Potvrdio je da ima nasumičnog testiranja koje je uvela EU još prošle godine i da je to obaveza. Testira se jedan čovek iz automobila. To su brzi testovi koji budu gotovi za 10 minuta.

- Imamo nekoliko opcija ako je pozitivan, upućuje se u grčke bolnice o trošku grčke države. Oni koji nemaju simptome postoji opcija da karantin provedu i u svom smeštaju. Ako je zaražena osoba u autobusu, onda će sve ostale testirati. Ne očekujem da će biti problema. Prošle godine nismo imali nikog ko je bio pozitivan na tom testu.

Sa Turskom je, kaže, napravljen sporazum o priznavanju vakcine. Dakle, priznaju se sve vakcine obostrano. Oni koji nisu vakcinisani, ne mogu ući bez nekog dokumenta. Deca ili mladi do 18 godina u pratnji roditelja koji imaju nešto od ovoga mogu da uđu bez ikakvih dokumenata, što je zaista velika pomoć za porodice kojima bi veliki trošak bilo dodatno testiranje dece.

Egipat za sad još uvek traži negativan PCR test, ali se ubrzano pravi protokol o priznavanju vakcine, kao i sa Tunisom.

- Imamo nove protokole sa Arapskim Emiratima. Tu u obzir dolaze sve vakcine, alternativa je uvek PCR test. Kipar priznaje vakcine ili PCR, nadamo se da će uskoro priznati i kinesku. Zemlje u okruženju, Hrvatska, Bugarska i Mađarska sa kojima su potpisani protokoli, prihvataju sve vakcine, negativan PCR test, ali je moguć i antigenski test, pa čak i ovaj serološki kao dokaz da ste preležali i pozitivan PCR test koji nije stariji od 180 dana, da pokažete da ste preležali koronu. U BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju se potpuno slobodno putuje. Crna Gora je čak izašla sa stavom da će pokrivati troškove svih onih koji se razbole, tako da svi se pomalo trude da pridobiju što više zainteresovanih da dođu na njihove destinacije.

Još uvek je velika nepoznanica Italija, Španija i Francuska. Tu su još teške mere.

Koja pravila važe za srpske državljane kada se vraćaju iz inostranstva?

- Zavisi odakle dolazite. Ukoliko prolazite kroz zemlje sa kojima imamo protokole kao što su Severna Makedonija, BiH, Crna Gora, Bugarska i Mađarska, ne treba vam nikakav dokument da biste ušli u Srbiju. Ako se vraćate iz drugih zemalja, treba potvrda o revakcini ili za 'Astra Zeneku' koja ima produženo dejstvo potvrda o prvoj dozi, ali da je prošlo minimum tri nedelje od tada. Oni koji nisu vakcinisani, moraju da preuzmu rešenje o karantinu ili da imaju negativan PCR test. Mogu i da tokom karantina organizuju testiranje u svim domu i da izađu iz karantina - rekao je Seničić

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar