4°C

Beograd

NEVEROVATNE GRAĐEVINE: Pogledajte ove jedinstvene HRAMOVE! (FOTO)

Kampi Kapela, Helsinki, Finska

Jedinstvena arhitektonska remek- dela koja i danas privlače veliki broj posetilaca, bez obzira na religiju, prava su atrakcija. Ovi hramovi uglavnom su izgrađeni pre nekoliko vekova, međutim, ima i nekih koji su nastali u skorije vreme, prateći moderan dizajn. Ukoliko vas put navede u neku od ovih zemalja, obavezno posetite i ove građevine jer će vas, definitivno, ostaviti bez teksta.

Milanska katedrala, Italija

Ovo je velika gotska katedrala i druga najveća katolička katedrala na svetu. Linija krova se otvara u šiljate šiljke, koji su isprekidani sa mnoštvo drugih šiljaka na vrhu sa statuama koje nadgledaju grad. Za izgradnju katedrale je bilo potrebno oko 6 vekova da se potpuno završi.

Halgrimurova crkva, Island

Ova impozantna luteranska crkva nalazi se u glavnom gradu Islanda, Rejkjeviku. To je najveća crkva na Islandu, čiji se tornjevi visine 73 metara mogu videti iz celog grada.

Kristalna džamija u Maleziji

Kristalna džamija (Masjid Kristal) nalazi se u gradu Kuala Terengganu u Maleziji. Ubraja se u najsavremenije džamije na svetu. U izgradnji ove blistave građevine pored čelika i stakla korišćen je i pravi kristal.

Šeik Zajedova džamija, Abu Dabi

U ovoj džamiji komotno može da se moli oko 40 000 ljudi istovremeno. Sadrži 82 kupole, marokanskog dizajna i 1000 kupola koje su dekorisane sa belim mermerom i raznim dragocenim kamenjem. U njoj se nalazi i najveći ručno izrađen tepih koji pokriva pod čitave glavne hale za moljenje.

Lotosov hram, Nju Delhi, Indija

Poznat i pod nazivom Bahai hram je remek-delo moderne arhitekture koje objedinjuje indijsku istoriju i kulturu i moderno inženjerstvo i arhitekturu. Ovaj hram je jedan od simbola Nju Delhija i jedna od najposećenijih znamenitosti u Indiji. Lotos hram je projektovao i dizajnirao iranski arhitekta Fariborz Sahba iz Kanade. Završen je 1986. godine.

Happytv.tv
Foto: Twitter/Mankool Milan/Viaggio in Islanda/Khurram Shehzad/Barbara Pasina/Manifatto/Discovering Finland

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar