4°C

Beograd

KAKO DA KORISTITE BADEMOVO ULJE!

Mali, ali moćan, badem je bogat mononezasićenimmasnim kiselinama, vlaknima i antioksidantima koji zajedno imaju sjajan efekat na našoj koži. Od mleka do puter, badem se koristi najviše u ishrani, ali je takođe dobar i kada je u pitanju lepota i nega kože. Konkretnije, bademovo ulje je sjajno za korišćenje u svrhu lepote.

Zbog čega je ovo ulje dobro za našu kožu i zašto treba da ga koristimo – analizirali smo i došli do sjajnih odgovora koje otkrivamo u nastavku.

Kako je bademovo ulje dobro za našu kožu?

Postoje dve vrste badema – gorki i slatki. Gorki badem se koristi za pravljenje esencijalnih ulja, dok je slatki uglavnom u baznim, masnijim uljima. Prvi se koristi najviše zbog mirisa i ne ostaje preterano dugo a koži, dok je drugi bogatiji vodom i antioksidantima koji hidriraju kožu. Takođe sadrži i vitamine E i A, kao i prirodne masne kiseline koje su dobre za kožu.

Naučno je dokazano da ulje slatkog badema može oporaviti kožu od oštećenja izazvanih UV radijacijom i usporiti nastajanje vidljivih znakova starenja. Zahvaljujući jakom antioksidanu, vitaminu E i vitaminu A, ulje ovog ploda ima neverovatnu snagu hidriranja i nege.

Da li postoje loše strane ovog ulja?

Generalno je ulje slatkog badema sjajan hidratantni proizvod koji se često koristi kao baza u kozmetičkim proizvodima jer nije previše težak i lako se apsorbuje. Većina osoba sme koristiti bademovo ulje na koži lica i tela, osim ako nemaju ekcem ili kožu sklonu izbijanju bubuljica, jer ulje nije u potpunosti ne-komedogeno.

Šta treba da potražite kada budete kupovali?

Najbolje bi bilo da investirate u organsko, hladno presovano i nerafinisano bademovo ulje. Ukoliko ga isprobavate po prvi put, prvo ga nanesite na mai deo kože kako biste videli da li vam odgovara i da i ima bilo kakve reakcije. Takođe obratite pažnju na sastojke, jer ako sadrži dodatni parfem, boju ili parabene, onda je bolje da ga ostavite po strani.

Bademovo ulje čuvajte na suvom i tamnom mestu, najbolje u frižideru, kako bi se preventivno izbeglo razvijanje bakterija ili buđi.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad