15°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: novaS

NE BACAJTE JAJA OD USKRSA! Šest super salata sa jajima!

Ako vam je ostalo kuvanih jaja od Uskrsa, možete ih iskoristiti kao osnovu za neku od sjajnih obrok salata.

VAŽNO

IKONE, DECA I TRADICIONALNO KUCANJE JAJIMA: Novak Đoković u idiličnoj atmosferi proslavlja Vaskrs! (FOTO)

TRANSFORMACIJA O KOJOJ PRIČA CEO SVET! Bili Ajliš u PROVOKATIVNOM izdanju! (FOTO)

PREMINULA BAKA OLIVERA, koja je tokom policijskog časa išla na kurs engleskog jezika

Salate s jajima su kao poručene za period posle Uskrsa – hranljive su i mogu da pokriju bilo koji obrok, a iskoristićete kuvana jaja kojih verovatno imate i viška. Naravno, uvek ih možete dodati u omiljenu rusku salatu, ali ako želite nešto drugačije, imamo nekoliko predloga. Za početak, čuvena „mimoza“, koja je i ime dobila po dekoraciji od žumanaca, a naše bake su je uvek pravile u ovom periodu…

Mimoza salata

Sastojci:

4 veća krompira

6 jaja

2-3 pavlake

1 majonez od 100 gr

stišnjena šunka, šunkarica 200-300 gr

pola tegle kiselih krastavčića

300 gr kačkavalja ili trapista

so i biber

Priprema:

Krompir obariti u ljusci pa ga skroz ohladiti i izrendati na krupnije rende. Izrendati i tvrdo kuvana jaja i sir. Sitno iseckati šunku i krastavčiće, umutiti pavlaku i majonez. Činiju tanko premazati uljem, pa staviti krompir, posoliti i pobiberiti i premazati smesom pavlake i majoneza. Redom slagati šunku, pa jaja i sir, pa krastavce, pa opet premazati pavlakom i majoneziom, posoliti i pobiberiti. Ponoviti postupak još jednom, a onda dekorisati izrendanim žumancetom.

Poljska salata

Sastojci:

4 srednja krompira

2 srednje šargarepe

4 jaja

6 kiselih krastavaca

2 manje jabuke

2 kašike gustog jogurta

5 kašike majoneza

1 kašika senfa

struk mirođije

so i biber po ukusu

Priprema:

Skuvajte krompir i šargarepu, pa ih isecite na kockice. Iseckajte i kuvana jaja, kisele krastavce i jabuke. Usitnite mirođiju. Jogurt, majonez i senf umešajte u sos. Prebacite sve sastojke u istu činiju i mešajte dok se lepo ne sjedini. Začinite po ukusu.

Francuska salata s jajima

Sastojci:

4 jajeta

2 veća krompira

80g boranije

400g majoneza (ili 60/40 majoneza/kiselog mleka)

sok jednog limuna

3-4 mlada luka

3 kašike maslinovog ulja

so, biber

nekoliko crnih maslina

Priprema

Krompir dobro operite, boraniju očistite, sve zajedno obarite. Boraniju sitno iseckajte i posolite, začinite maslinovim uljem i polovinom limunovog soka. Krompir izrendajte i začinite ostatkom limunovog soka, solju i biberom. Skuvana jaja ogulite i takođe izrendajte. U posudu za salatu ređajte sloj boranije, sloj krompira, majonez, jaja i ponavljajte dok se sastojci ne potroše. Ukrasite rendanim jajima, seckanim mladim lukom i crnim maslinama.

Lagana salata od jaja

Sastojci:

8 jaja

220 g kiselog mleka

3 kašike majoneza

kašika senfa

kašičica mirođije

1/4 kašičice belog luka u prahu (ili 2 čena)

so, biber

1/4 šolje sitno seckanog celera

1/4 šolje sitno seckanog mladog luka

Priprema:

Jaja treba da su tvrdo skuvana i isečena na kockice. U posudi pomešajte kiselo mleko, majonez, senf, beli luk i sušenu mirođiju. Dodati sitno iseckan luk i celer i dobro umešajte. U dobijenu smesu dodajte jaja i ponovo mešajte. Začinite i držite u frižideru. Možete je jesti kao salatu i kao namaz.

Američka salata od jaja

Sastojci:

6 jaja

1 limun

vorčester sos

kašika senfa

4 kašike majoneza

celer

svež peršun

mladi luk (5 – 6 pera)

kašičica smeđeg šećera

so, biber po ukusu

Priprema:

Skuvana jaja se oljušte i iseku se na krupne komade. Peršun, celer i mladi luk se iseku na sitno. U posudi se umute majonez, senf, sok od limuna, Vorčester sos po ukusu, so, biber i braon šećer. Dodaju se isečena jaja, sitno iseckan celer, luk i peršun. Promeša se dobro i ohladi, a salata od jaja se često servira i kao sendvič na integralnom hlebu sa malo zelene salate. Ako volite pikantno, možete da je dodatno pospete biberom i krupno mlevenim čilijem.

Salata od jaja s tunjevinom

Sastojci:

6 jaja

2 šargarepe

60g sira

1 konzerva tunjevine u biljnom ulju

100g krem sira

1 kašika majoneza

1 limun

6 kiselih krastavčića

so, biber

Priprema: 

Skuvati šargarepu i iseći je na sitno, iseckati i krastavčiće i sve umešati sa majonezom, krem sirom, tunjevinom. Posoliti i pobiberiti. Limun oljuštiti i iseći na sitne komadiće, dodati u salatu i umešati. Izmrviti sir i iseckati jaja na sitno pa dodati u salatu. Sve umešati i služiti hladno.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti