27°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

OGLASIO SE FAJZER! Njihova ispitivanja su ovo pokazala o JUŽNOAFRIČKOM SOJU!

Kompanije Fajzer i Biontek saopštile su danas da je njihova vakcina protiv kovida-19 gotovo 91 odsto efikasna u sprečavanju korona virusa.

VAŽNO

VUČIĆ O AFERI PRISLUŠKIVANJE: Uskoro će se sve videti!

Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije PRIHVATILA predlog Vlade Srbije!

Predsednik Vučić: DOBIO SAM OBEĆANJE! Do Božića gotov autoput do Požege

GOST U EMISIJI ''DOBRO JUTRO SRBIJO'' SAŠA RUDIĆ: Šef obezbeđenja Slobodana Miloševića o noći hapšenja

Pozivajući se na ažurirane podatke iz istraživanja, kompanije su saopštile da se vakcina pokazala kao 100 odsto efikasna u sprečavanju infekcije korona virusom među učesnicima ispitivanja u Južnoj Africi, gde je dominatan novi soj virusa B1351, iako je broj učesnika u istaživanju bio relativno mali - 800.

Nova stopa efikasnosti od 91,3 odsto niža je u odnosu na 95 odsto koliko je prvobitno objavljeno u novembru sa 44.000 učesnika u ispitivanju, navodi Rojters i dodaje da se otada pojavio niz novih sojeva virusa širom sveta.

Izvršni direktor Fajzera Albert Burla je rekao da ažurirani rezultati, koji uključuju podatke o ispitivanju na više od 12.000 ljudi vakcinisanih najmanje šest meseci, omogućavaju Fajzeru i Bionteku da podnesu zahtev za dobijanje punog odobrenja u SAD.

Trenutno je vakcina odobrena po hitnom postupku od strane americke administracija za hranu i lekove.

PROČITAJTE JOŠ

Odlaže se popis stanovništva Srbije zbog pandemije!

Zorana Mihajlović: Srbija među najboljima na svetu u vakcinaciji

Na Kosovu i Metohiji 45 potvrđena korona kod 45 ljudi

Svetska banka objavila dobre vesti za Srbiju

Rezultati ispitivanja "donose prve kliničke rezultate prema kojima vakcina može efikasno da zaštiti od cirkulišućih sojeva, što je ključni faktor za postizanje imuniteta stada i okončanje pandemije", izjavio je izvršni direktor Bionteka Ugur Sahin.

Stručnjaci, međutim, strahuju da bi novi sojevi kovida-19 iz Južne Afrike i Brazila mogli biti otporniji na postojeće vakcine i lečenje.

Više od 300 slučajeva južnoafričkog soja je otkriveno u 25 američkih država, prema američkim federalnim podacima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti