8°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: 24srbija

BISER SRPSKOG TURIZMA: Manastir Mileševa i remek-delo srednjovekovne umetnosti

U svim velikim crkvenim hagiografijama manastir Mileševa se spominje kao „veliki manastir“, a u crkvenoj hijerarhiji manastira Srbije nalazi se na drugom mestu, odmah nakon Studenice.

PROČITAJTE JOŠ

DIVNA VEST ZA TURISTE: Od danas u Crnoj Gori besplatan PCR test za posetilace!

SVET U STRAHU: Izrael sprema invaziju na Gazu, ključna odluka danas!

URA I BEČIĆ PRIHVATAJU BIČ ZVANI SREBRENICA! Zločin u istočnoj Bosni ponovo zloupotrebljen za obračun u Skupštini Crne Gore

"50 METARA IZNAD ZEMLJE": Pevačica nije uspela da sakrije oduševljenje!

Ovaj manastir koji odiše posebnom toplinom i spokojem nalazi se u blizini Prijepolja i predstavlja zadužbinu kralja Vladislava iz treće decenije 13. veka. Poseban značaj Mileševa je dobila nakon prenošenja moštiju Svetoga Save iz Velikog Trnova.

U manastiru Mileševa vekovima su svraćali putnici sa raznih krajeva Balkana, a među njima se izdvaja i jedan Dubrovčanin, otac čuvenog Ruđera Boškovića i Anice Bošković, za čiji se boravak u manastiru Mileševa vezuje jedna šaljiva priča.

Naime, otac Ruđera Boškovića, Nikola Bošković, bio je trgovac koji se bavio sakupljanjem relikvija. Tako je jednom prilikom posetio manastir Mileševu odakle je uspeo da uzme dve važne relikvije: ostatke moštiju Svetog Save i ruku Svetog Save. Za ovo se ne bi znalo da Nikola Bošković nije počeo da opovrgava kult Svetog Save u Dubrovniku koji ima svojevrsni kontinuitet. Proučavaoci su se zapitali zbog čega Bošković ne priznaje Svetoga Savu kao sveca i došli do saznanja o uzimanju relikvija iz manastira Mileševa.

Kao reprezentativni deo ovog bisera Zapadne Srbije izdvaja se remek-delo srpske srednjovekovne umetnosti – freska Beli anđeo.

U manastiru Mileševa nalaze se najdragocenije freske srpskog slikarstva, kao i Riznica manastira u kojoj se mogu videti najznačajniji predmeti iz srednjeg veka.

Danas, u lepotama pejzaža oko manastira Mileševa i reke Mileševice, uživaju vernici sa svih strana Srbije i sveta. Duh Svetosavlja oseća se u najsitnijim česticama vazduha koji udišu meštani Prijepolja i okoline.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar