16°C

Beograd

Photo: PIXABAY

Izvor: Happy BSC

Jutarnje vežbanje smanjuje rizik oboljevanja od raka

Zašto  je vežbanje bitno, sem fizičkog izgleda, bitniji je i zbog zdravlja.

Šta može naterati čoveka da rano ustane, pa čak i da odradi trening pre posla? Možda činjenica da vežbanje ujutru smanjuje rizik oboljevanja od raka. Naučnici objašnjavaju zašto je bolje vežbati ujutru.

PROČITAJTE JOŠ: U KAKVOJ STE FORMI? Ovaj trening otkriva sve (VIDEO)

Jutarnji trening priprema telo za produktivan rad tokom dana i, štaviše, kako su naučnici otkrili, štiti od ozbiljnih bolesti. U studiji koja je trajala od 2008. do 2013. godine analiziran je način života 2.795 ljudi, od kojih su neki bili bolesni od raka dojke i prostate, a neki su bili zdravi.

Otkrili su da je vežbanje ujutru smanjilo rizik od raka za 25% u poređenju sa onima koji nisu vežbali. Za neke su i večernji treninzi bili korisni, ali sve u svemu, fizička aktivnost od 8 do 10 sati ujutru pružala je najbolju zaštitu od bolesti.

Zašto je korisno vežbati ujutru?

Melatonin je hormon koji, između ostalog, štiti organizam od stvaranja ćelija raka. Oslobađa se u mraku i zavisi od cirkadijalnih ritmova osobe. Proizvodnja melatonina se smanjuje ako spoljni stimulusi nisu sinhronizovani sa unutrašnjim satom:

-svetlost tokom perioda kada morate da spavate,

-rad izvan radnog vremena

-haotičan unos hrane,

-fizička aktivnost tokom perioda kada je potreban odmor.

Vežbe tokom dana i večeri mogu uticati na sintezu melatonina, kao i na san, koji je ključan za zdravlje. Osim toga, fizička aktivnost "ubrzava" metabolizam, dok bi noću trebalo prirodno da se uspori.

PROČITAJTE JOŠ: REDOVNOM ŠETNJOM protiv dijabetesa i gojaznosti

Drugi mogući uzrok: estrogen

Nekoliko studija sugeriše da se rizik od raka povećava sa povećanjem nivoa estrogena. Prema biološkim unutrašnjim ritmovima tela, vrhunac proizvodnje ovih hormona dolazi u jutarnjim satima. I fizička vežba pomaže u smanjenju nivoa estrogena, pa je najproduktivnije za zdravlje vežbanje ujutru.

Kako se prisiliti da vežbate ujutru?

Idite na spavanje na vreme - najkasnije u 23 sata i potrudite se da sat vremena pre spavanja uklonite sve gadžete iz vida. Kao što smo spomenuli, melatonin se oslobađa u mraku tokom sna, a narušavajući ritmove, nanosimo sebi štetu.  

Pronađite istomišljenika i nekog prijatalja sa kojim ste spremni da se sastanete dva do tri puta nedeljno u parku da biste trčali. Podržavaćete jedno drugo, pozivati ujutro i druženje će vam pomoći da ne odustanete. Sve je zabavnije kada se radi zajedno!

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar