22°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Telegraf

Mineral neophodan za zdravlje organizma: U telu osobe prosečne težine nalazi se oko jedan kilogram kalcijuma

Kalcijum je neophodan za zdravlje kostiju, a poznat je i kao glavni mineral u borbi protiv osteoporoze. Zbog toga je važno da ga imamo dovoljno u organizmu. U telu osobe prosečne težine nalazi se oko jedan kilogram kalcijuma.

Čak 99 odsto kalcijuma u organizmu smešteno je u kostima i zubima, preostalih jedan odsto kalcijuma se nalazi u mekim tkivima i ekstraćelijskim tečnostima. Postoje namirnice koje obiluju kalcijumom i koje je neophodno koristiti u ishrani, a nutricionisti posebno izdvajaju pet takvih namirnica.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

1. Sardine

Mediteranska ishrana je izuzetno zdrava. Sardine su jednostavne za pripremu, a bogate su kalcijumom, vitaminom D i omega-3 masnim kiselinama, svim nutrijentima neophodnim za dobro zdravlje. Možete ih jesti sa kostima, zahvaljujući kojima ćete u organizam uneti dodatnu dozu ovog minerala.

2. Rukola

Rukola ima vrlo moćna dejstva kada je zdravlje u pitanju. Sadrži obilje vitamina, između ostalih i kalcijum. Biljka jedinstvenog i pikantnog ukusa može postati omiljena u vašoj kuhinji. Možete je stavljati u salate, jesti sa drugim jajima ili samostalno, može biti deo sendviča ili drugog delikatesa od testa.

3. Tvrdi sirevi

Mnogi nutricionisti smatraju da su oni jedan od najboljih izvora kalcijuma, ali upozoravaju da ih, ipak, treba pažljivo konzumirati. Ovi mlečni proizvodi sadrže i veliki procenat masnoće, pa preterana upotreba sireva u ishrani nije preporučljiva.

4. Badem

Sirovi bademi su dobar izvor vitamina E, kalcijuma, fosfora, gvožđa i magnezijuma. U odnosu na ostale orašaste plodove badem je jedan od najhranjivijih. Za osobu prosečne težine dovoljno je 100 grama sirovih badema dnevno, odnosno od dve do četiri porcije nedeljno. Bademi se mogu jesti sirovi ili pečeni, s tim da sirovi imaju više navedenih vitamina i minerala. Mogu se dodavati salatama i jelima, a bedemovo mleko je takođe odlična namirnica.

5. Semenke

Samo 100 grama čia semenki sadrži 630 mg kalcijuma, što je odlična vest jer se lako kombinuju u slatkim i slanim jelima. Dve kašike čia semenki na dan možete dopuniti i trećom u kojoj se mogu naći susam, mak i lan, koji takođe obiluju kalcijumom.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar