Izvor:
28.08.2019 u 20:31
0

DOBRO JE ZA CREVA, ALI BUDITE UMERENI: Crveno vino kao lek!

Povremeno uživanje u čaši crvenog vina povezuje se sa bolji zdravljem creva, pokazuje nova studija.

Naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu analizirali su više od 900 blizanaca, kako bi utvrdili kakav efekat pivo, belo i crveno vino, sajder, imaju na mikrobe u crevima, tj. bakterije koje žive u crevima i pomažu u varenju hrane.

Utvrdili su da su ove bakterije mnogo raznovrsnije među ljubiteljima crvenog vina, nego među onima koji piju druga alkoholna pića. Stručnjaci veruju da je razlog za to količina polifenola koje vino sadrži, a ova supstanca deluje kao antioksidant.

Zdravlje creva je jako važno. Pored toga što bakterije u crevima mogu da utiču na nadutost, fizičku nelagodu, varenje hrane, loše zdravlje creva se povezuje i sa anksioznošću, letargijom, nervozom…

Naravno, ovo istraživanje nije nikakvo opravdanje da ispijate po flašu vina! Pijte umereno i odgovorno, i imajte na umu da i neke namirnice sadrže polifenole – kakao, paradajz, zeleni čaj, lisnato zeleno povrće, cvekla, bobičasto voće…

I naučnici koji su sproveli studiju kažu da poenta nije da ljudi sama imaju izgovor da piju, već da kada odluče da popiju alkoholno piće, izaberu ono koje je dobro za creva.

"Dovoljno je da popijete čašu crvenog vina jednom u dve nedelje da bi imalo efekta na creva", kaže vodeća autorka studije dr Kerolin Le Roj.

Mondo
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter