Izvor: Objektiv.rs
20.07.2021 u 11:45
0

GUBIMO IH: MINERALI su, tokom leta, NAJPOTREBNIJI

Usled povećanog znojenja, više ih i gubimo

PROČITAJTE JOŠ

OD ČETVRTKA SRBIJA NA ZELENOJ LISTI: Srbi na Kipar bez ograničenja!

UKINUTO VANREDNO STANJE U DEČANIMA: Situacija bolja, ali uzrok trovanja i dalje nepoznat!

AMERIKANCI PREDVIĐAJU SRBIJI DEVET MEDALJA: Ovo je spisak pobednika Olimpijskih igara koji su objavili!

Dovoljne količine minerala možete da dobijete kroz pravilnu ishranu. Koja, naravno, uključuje mnogo različitog svežeg povrća.

Međutim, leti ga je potrebno jesti još više. Razlog za to jeste taj što se minerali gube znojenjem. I zato je važno da znate koje minerale bi svakodnevno trebalo da unosite. 

Koštana masa

Gvožđe – Telu je potrebno gvožđe da bi prenosio kiseonik kroz organizam. Kada ne unosite dovoljno gvožđa, umorni ste i slabi, a taj osećaj može da vam pređe u naviku ako ne povećate unos tog izuzetno važnog minerala. Gvožđe uvek uzimajte uz vitamin C, koji pospešuje njegovu apsorpciju.

Kalcijum – Istraživanja su pokazala da unošenje dovoljnih količina kalcijuma u detinjstvu pomaže da se do 18. godine postigne maksimum koštane mase, što smanjuje verovatnoću da se kasnije u životu pojavi osteoporoza. Mlečni proizvodi obiluju ovim važnim mineralom, kao i biljna hrana kao što je spanać.

Bolji san

Magnezijum – Mineral neophodan za zdravlje kostiju i energiju. Nedovoljne količine magnezijuma mogu da dovedu do ozbiljnog zamora. Suprotno tome, postoje dokazi da magnezijum pomaže i da bolje spavate, a dovoljno sna omogućava da tokom dana imate dovoljno energije. Pronaći ćete ga u semenkama bundeve, sa kojima ćete dobiti i dozu cinka, koji, takođe, sprečava grčeve.

Cink i kalijum
Cink ima nekoliko ključnih uloga. Mozgu je potreban za kognitivne funkcije i pamćenje, a i pomaže telu da proizvodi važan hormon štitne žlezde, T3. Ima ga u pasulju, mesu, mlečnim proizvodima, kao i u orašastim plodovima. U regulisanju krvnog pritiska pomaže kalijum, zbog toga je izuzetno važan za zdravlje srca, a takođe igra važnu ulogu u radu nervnog sistema. Banane su izvrstan izvor kalijuma.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter