7°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: mondo

OVO JE ZDRAVIJE OD MEDA: Zanimljiv pčelinji proizvod!

Kada spomenemo pčele, mnogi odmah pomisle na med,matičnu mleč, med u saću, propolis, polen... Međutim, postoji još jedan proizvod koji je čak 10 puta hranljiviji od običnog polena, a to je perga.

Perga predstavlja zanimljiv pčelinji proizvod, nastao od polena, koji su pčele unele u košnicu i na poseban način pripremile i obradile. Kontaktirali smo Darka Batinića iz Lazareva, doktoranta ekoloških nauka na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, koji se porodično bavi pčelarstvom više od 15 godina sa 300 košnica, da svoje znanje o ovom proizvodu podelili sa nama.

VAŽNO:

(UŽIVO) VUČIĆ SE OBRAĆA IZ SKOPLJA: Mini Šengen dobija novo ime, predsednik najavio potpisivanje tri važna sporazuma!

ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA !Uvodi se treća doza

PRONAĐENI RODITELJI NAPUŠTENOG DEČAKA! Majka prijavila nestanak policiji u vidno alkoholisanom stanju!

TABAKOVIĆ SE OGLASILA: Rast deviznih rezervi nastavljen i u ovoj godini!

Mladi pčelar otkrio nam je nekoliko zanimljivosti o pergi kao i zbog čega je ona tako posebna.

"Priprema perge od polena započinje tako što pčele donesu u svojim korpicama polen u košnicu, zatim ga ubacuju u ćelije saća pri tome mešajući ga u odnosu 25 odsto meda i 70 odsto polena, uz dodatak pljuvačke bakterija i kvasaca.

Zatim počinje proces fermentacije. Nakon nekoliko nedelja dolazi do potpune fermentacije polena što znači da su zrnca polena koja imaju zaštitu od celuloze i voska razgrađena i samim tim omogućava usvajanje svih hranjivih materija iz samog zrna“, rekao je Batinić.

Kako kaže, perga predstavlja glavni izvor proteina, tačnije amino-kiselina za pčelinju koloniju, samim tim konzumiranje perge je veoma dobro i za ljude i predstavlja kvalitetan izvor proteina.

"Perga je funkcionalna hrana i zbog velike količine živih bakterija i gljiva. Ponaša se kao probiotik (lek) u digestivnom traktu, ali utiče pozitivno i na ceo organizam. Ona povoljno utiče na regulaciju rasta tumora i ima pozitivan antiinflamatorni i antialergijski efekat. Eksperimenti su rađeni i na kulturi ćelija životinja u laboratoriji koji su to potvrdili", istakao je pčelar.

Prikupljanje perge je mnogo zahtevnije od prikupljanja polena, postoje dva načina gde jedan podrazumeva uništavanje saća dok je drugi spor i mukotrpan, te je samim tim cena perge znatno veća.

Kako nam je Batinić rekao, problem sa pergom je nerealno visoka cena u Srbiji u odnosu na svetsko tržište. Na nju najviše utiče način skupljanja, koji je kod nas i dalje pre svega tradicionalan, a zastarela metoda prikupljanja direktno je povezana sa cenom. Zbog toga je i retko ko koristi u ishrani, a ako bi se i to promenilo, sigurno bi postala mnogo jeftinija.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar