Izvor: Alo
04.08.2021 u 12:20
0

NIKADA NE PODGREVAJTE OVE STVARI! Namirnice koje ne smete podgrevati!

Zaposlenima koji hranu nose od kuće u plastičnim posudama, podgrevanje u mikrotalasnoj na poslu štedi i vreme i novac. Ali, ne reaguje svaka hrana dobro na podgrevanje – ili zbog toga kako reaguju sa bakterijama dok su u posudi ili zbog proteina koji se uništavaju tokom kuvanja.

Mnogo je neistina koje kruže o podgrevanju namirnica, ali ovih pet vrsta hrane, prema uredbi Komisije za standarde u ishrani i Evropskog saveta za pitanje hrane, nikako ne treba zagrevati više puta.

Piletina

Piletina i druga živina sadrže određenu količinu salmonele u sebi, baš kao i jaja. Ovo može biti problem kod podgrevanja u mikrotalasnoj, naročito, koje ne zagreva sve delove mesa podjednako. To znači da se pojedini delovi piletine kuvaju brže od ostalih, te je zato neophodno okretati meso često kako bi toplota prodrla svuda.

VAŽNO:

VUČIĆ UPUTIO SAUČEŠĆE POVODOM SMRTI LAZANSKOG: Srbija je izgubila velikog čoveka – hvala mu za sve!

MILOMIR MARIĆ SA GOSTIMA O SEĆANJIMA NA LAZANSKOG: Bio je šarmantni profesionalac – svi su ga voleli, čak i oni koji su mu zamerali!

PODSETIMO SE ŠTA JE LAZANSKI GOVORIO U NAŠOJ EMISIJI „DOBRO JUTRO SRBIJO“!

Podgrevanje piletine se takođe ne preporučuje zbog veće količine proteina koja se u njoj nalazi, a kada se zagreju ponovo, proteini se drugačije razlažu i mogu stvoriti stomačne probleme.

Pirinač

Kako se pirinač čuva nakon kuvanja je važnije od podgrevanja, navodi se u izveštaju Agencije za standarde u ishrani. Ako se čuva na sobnoj temperaturi, u sporama se može stvoriti otrov koji izaziva povraćanje ili dijareju, a podgrevanjem ih se nećete rešiti.

Krompir

Problem sa ponovnim zagrevanjem nije toliko veliki koliko, kao i kod pirinča, kako ga čuvate kada ga skuvate. Ako ga ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, i ne stavite ga u frižider, može doći stvaranja bakterija Clostridium botulinum, odnosno botulizma, naročito ako je krompir pokriven folijom, pa kiseonik ne može da dopre do njega. Podgrevanjem krompira se bakterije ne ubijaju, pa ga morate skloniti čim se ohladi.

Pečurke

Pečurke sadrže proteine koje lako uništavaju enzimi i mikroorganizmi. Ako se pravilno ne čuvaju, one se lako kvare i mogu izazvati oboljenje stomaka nakon podgrevanja. Ipak, iz Komisije za hranu savetuju: Ako se čuvaju u frižideru, i to ne duže od 24 časa, neće biti problem ponovo zagrejati pečurke na preporučenoj temperaturi od 70°C.

Spanać i drugo lisnato povrće

Spanać i ostalo lisnato povrće može da ima veoma visok nivo nitrata, u zavisnosti gde jepovrće uzgajano.Nitrati su sami po sebi bezopšasni,ali se mogu pretvoriti u nitrate, a zatim u nitrozamine, od kojih su neki i kancerogeni.Ovo utiče na sposobnost krvotoka da prenosi kiseonik, te kod mlađe dece nasaje poremećaj poznat kao sindrom plave bebe. Zato komisija savetuje da nikako ne podgrevate spanać kada ga jednom spremite.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter