Izvor: Objektiv
13.10.2021 u 16:23
0

KONZUMIRAJTE IH MAKAR DVA PUTA NEDELJNO: Namirnice BOGATE omega 3 masnim kiselinama

Uvrstite ih u svoj jelovnik

PROČITAJTE JOŠ: Životno je ugrožen: MARKO ŽIVIĆ PROLAZI NAJTEŽI PERIOD!

Omega – 3 masne kiseline se u veoma velikom broju nalaze u ribi.

Zbog toga bi trebalo da je jedemo najmanje jednom nedeljno.

To su masne kiseline koje održavaju normalno funkcionisanje organizma i smanjuju rizik od oboljenja.

Redovno konzumiranje omega – 3 masnih kiselina umanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, oboljenja jetre, bubrega, organa vida i nervnog sistema. 

Značajne su za trudnoću, kao i metaboličke funkcije u telu i zdravlje kostiju. Smanjuju upalne procese i jačaju imunitet. Dnevni unos omega – 3 masnih kiselina zavisi od fizioloških podataka, zdravstvenog stanja, starosti i pola osobe. Stopa se značajno razlikuje kod dece i trudnica. Najbolje je posavetovati se sa lekarom o količini ovih kiselina koju treba da unesete tokom svakog dana.

PROČITAJTE JOŠ: KONAČNO OTKRIVENA MISTERIJA: Merilin Monro se nije ubila?

Morska riba i plodovi mora

Definitivno su najbogatiji omega – 3 masnim kiselinama. U njima se nalaze aktivne komponente ovih kiselina, koje telo brzo apsorbuje i donose maksimalnu korist. Najznačajniji udeo omega 3 svakako se nalazi u ribljem ulju. Važno je da riba i plodovi mora budu kvalitetni, a stručnjaci kao najbolji izvor omega 2 navode bakalar, sardine, ostrige, inćune, losos i haringu.

Lan

Njegovo seme i ulje korisni su za imunitet i celokupno zdravlje. On je toliko bogat hranljivim sastojcima da njegove semenke zauzimaju deveto mesto na skali 100 najhranljivijih namirnica. U sebi sadrže omega 3 masne kiseline koje su deo onih zdravih masti neophodnih za funkcionisanje organizma.

Laneno seme se smatra jednim od najboljih izvora omega – 3 masnih kiselina na svetu. One se unose isključivo putem hrane, a mogu se naći u raznim semenkama, orašastim plodovima, ribi, morskim plodovima. Ipak, po količini ovog važnog sastojka, mleveni lan je nenadmašan. To je još jedan dodatni razloga da ga što pre uvrstite u svoj jelovnik.

Morske alge

Određene vrste morskih algi takođe su bogate omega – 3 masnim kiselinama. Ovo su optimalne namirnice za vegane ili one koji nisu ljubitelji ribe. Pomoću algi često se prave posebni vitaminski kompleksi. Njihova svojstva nisu inferiorna u odnosu na kvalitet masnih kiselina u drugim proizvodima. Alge u sebi sadrže ulje koje je bogato likopenom i omega 3 kiselinama. Pomaže u brzom varenju hrane i uklanjanju toksina iz organizma.

Osim ove tri namirnice orasi, soja i čia semenke takođe sadrže značajnu količinu omega – 3 masnih kiselina.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter