6°C

Beograd

Photo: Shutterstock

Izvor: Objektiv

OLAKŠAVA DISANJE: Koristan od upala do hemoroida, evo ko sve obavezno mora da ga jede svaki dan

Regeneriše kosti, normalizuje nivo šećera u krvi i olakšava disanje

PROČITAJTE JOŠ: Životno je ugrožen: MARKO ŽIVIĆ PROLAZI NAJTEŽI PERIOD!

Bez limuna je skoro nemoguće zamisliti život.

Nije samo koristan u borbi protiv raznih bolesti, već je i prava riznica vitamina i minerala.

A skoro je nemoguće nabrojati zbog čega je sve limun koristan. 

Limun je optimalan izvor vitamina C. Ovaj vitamin je važan za proizvodnju kolagena, pomaže apsorpciji gvožđa iz biljne hrane. Dovoljan unos vitamina C sprečava stvaranje žučnih kamenaca.

Vitamin C efikasno se bori protiv prehlade, podstiče regeneraciju kostiju.

PROČITAJTE JOŠ: KONAČNO OTKRIVENA MISTERIJA: Merilin Monro se nije ubila?

Limunska kiselina je prisutan u limunovom soku. Ona ne snižava pH, već ga povisuje (alkalizuje). Povećavajući pH urina, limunska kiselina pomaže u rastvaranju kamenca u bubrezima. Ona pomaže u uklanjanju amonijaka iz tela – proizvoda metabolizma proteina.

D-limonen. Prisutan u kori. D-limonen ublažava upale i normalizuje šećer u krvi. D-limonen je koristan za respiratorne patologije. Zbog toga je neophodno osobama sa oštećenim plućima (nakon preležane upale pluća, sa astmom), pušačima.

Eriocitrin je antioksidans koji se nalazi u limunovom soku i kori. Eriocitrin u kombinaciji sa drugim aktivnim supstancama pokazao je efekat na smanjenje upale, oksidativnog stresa i optimizaciju nivoa šećera u krvi. Eriocitrin pokreće oksidaciju masnih kiselina i normalizuje osetljivost na hormon insulin. Ova supstanca aktivira biogenezu ćelijskih mitohondrija.

Hesperidin. Smanjuje oksidativni stres i upale, normalizuje vaskularno zdravlje. Hesperidin smanjuje verovatnoću makularne degeneracije (degeneracija mrežnjače kod starijih osoba). Supstanca smanjuje efekat galaktoze, šećera sličnog glukozi koji se nalazi u mlečnim proizvodima.

Diosmin. Poboljšava stanje krvnih sudova. U kombinaciji sa hesperidinom, efikasan je kod varikoznih vena i terapije hemoroida.

Nobeletin. Prisutan u kori limuna. To je potencijalni geroprotektor.

Kome se posebno preporučuje konzumiranje limuna:

Pušačima;
Osobama koji su na dijeti;
Svima onima koji imaju respiratorne tegobe;
Osobama koje pate od dijabetesa;
Onima koji pate od gihta;
Osobama sa usporenim metabolizmom;
Ljubiteljima slatkiša i mlečnih proizvoda;
Osobama koje pate od varikoznih vena;
Osobama starijim od 60 godina.

Najzdraviji deo limuna se nalazi  u kori, zbog čega se preproučuje da se limun jede sa korom. Pre kozumiranja limunove kore, limun dobro operite sodom bikarbonom.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar