11°C

Beograd

Photo: Shutterstock

Izvor: Objektiv

SPECIJALISTI UPOZORAVAJU: Ako kuvate pirinač na OVAJ način, to može da bude OPASNO po zdravlje!

Golden Rose ad

Zbog čega je način kuvanja toliko važan?

PROČITAJTE JOŠ:  NAŠA POPULARNA STOPERKA SAMO ZA HAPPY BSC: "Nije lako biti stoperka" (INTERVJU/VIDEO)

Iako to deluje kao nevažan detalj, način kuvanja pirinča je veoma važan.

Većina ljudi pirinač kuva tako što ga obari u šerpi sve dok voda ne ispari.

Ali, naučnici tvrde da tako pravite veliku grešku, jer ovaj metod kuvanja može da bude nedovoljan za uklanjanje arsena iz pirinča, piše britanski Independent. 

Osim industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen se zadržava i u pirinču, a ova hemikalija je povezana sa nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju.

PROČITAJTE JOŠ:  Slavni glumac Džoni Dep stigao u Beograd!

Nasuprot tome, najsigurniji način za kuvanje pirinča je da ga ostavite da se natopi tokom noći, a potom se ispere sve dok voda ne postane prozirna.

Inače, prisustvo arsena u pirinču dokazao je Endi Meharg, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Kvins u Belfastu koji je testirao tri načina kuvanja pirinča za BBC program “Trust me, I’m a doctor”.

U prvom postupku, profesor Meharg je prvo testirao najčešći način kuvanja pirinča. Na jedan deo pirinča stavljao je dva dela vode, a voda je “isparila” tokom kuvanja i tada je ustanovio da je nivo arsena ostao isti.

U drugom načinu je na deo pirinča sipao pet istih delova vode. Višak vode je nakon kuvanja izbacio, i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.

Treća metoda sastojala se u tome da je ostavio pirinač u vodi u toku noći – nivo otrovnih materija smanjen je za 80 odsto.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad