19°C

Beograd

Photo: Pixabay/Ilustracija

Izvor: zenskimagazin.rs

Uz OVIH PET ZAČINA ubrzajte svoj metabolizam!

Pravi začini ne samo da će poboljšati ukus vaših jela, već će vam pomoći da držite svoju težinu pod kontrolom.

Svako dodaje začin svom životu na različite načine. U isto vreme, metode mogu biti i korisne za telo i potpuno štetne. Definitivno smo za one korisne, što znači da preporučujemo začine koji mogu da donesu ne samo oštrinu vašim receptorima, već i da podrže vaše telo svojim blagotvornim svojstvima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

ZABORAVITE NA BOLOVE, PAD IMUNITETA I POVIŠEN KRVNI PRITISAK: 5 moćnih svojstava CELERA koji će vas preporoditi!

Saznajte koje začine već danas treba da dodate prilikom pripreme ručka.

Kajenska paprika

Kajenska paprika ubrzava metabolizam zahvaljujući kapsaicinu, koji izaziva peckanje u ustima kada jedete hranu začinjenu ovim začinom. Kapsaicin povećava telesnu temperaturu, što povećava metabolizam za 5% u roku od nekoliko sati nakon jela. Pored toga, kapsaicin ubrzava oksidaciju masti u telu za 16%, omogućavajući telu da ih aktivno sagoreva. Kajensku papriku možete koristiti da začinite ribu ili pomešati sa kakaom za posipanje domaće čokolade.

Đumbir

Đumbir poboljšava varenje i, ako je potrebno, pomaže da se nosite sa mučninom. Ubrzanje metabolizma izaziva supstanca gingerol koja se nalazi u njemu, a koja je povezana sa kapsaicinom, što uzrokuje da telo proizvodi dodatnu toplotu. Za pripremu čaja koristite svež đumbir ili đumbir u prahu. Osim toga, rendani koren đumbira može se dodati u čorbe od povrća ili mesa, a u marinade dodajte đumbir u prahu.

Kurkuma

Kurkuma je srodnik đumbira i jedan od glavnih sastojaka u indijskoj kuhinji. Kurkumin sadržan u korenu ove biljke, koji začinu daje karakterističnu žutu boju, ima antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Ova supstanca takođe sprečava razvoj srčanih oboljenja, raka, depresije i neurodegenerativnih bolesti povezanih sa uzrastom. Iako su metabolički efekti kurkume proučavani samo na životinjama, istraživači sugerišu da ona podstiče sagorevanje masti smanjenjem nivoa insulinske rezistencije, jednog od važnih faktora povećanja telesne težine.

Cimet

Cimet pomaže u normalizaciji krvnog pritiska i smanjenju nivoa glukoze, lošeg holesterola, kao i masti triglicerida koji utiču na funkcionisanje srca. Ova svojstva cimeta su posledica njegove sposobnosti da poveća aktivnost insulina, čime pomaže organizmu da bolje apsorbuje šećer i na taj način sprečava njegovo pretvaranje u mast. Cimet je dobro dodati u jabuke i prirodni jogurt, a ako toplu čokoladu začinite mešavinom cimeta i kajenske paprike, onda će za vaše telo to biti pravi koktel.

Kim

Nedavne studije su pokazale da svakodnevna konzumacija kima kod žena sa prekomernom težinom smanjuje loš holesterol i podiže nivo dobrog holesterola, podstiče gubitak težine i indeks telesne mase. Ovo svojstvo kima je zbog visokog sadržaja fitosterola koji sprečavaju apsorpciju holesterola. Pogodan je za skoro sva jela - toplo povrće, meso, ribu, pa čak i deserte.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Tagovi



Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar