Izvor: Alo
26.09.2021 u 08:55
0

LJUBOMORA JE KONTROLA: Prepoznajte ljubomornu osobu na vreme

U stanju su da ubiju čoveka, a idu na terapiju samo da bi im se vratio partner iako uvek misle da je u drugom problem

– Kada se kaže seksualna ljubomora tada kažemo da je osoba ljubomorna jer veruje da je partner vara sa nekim trećim. Namerno ističem „trećim“ jer je za ljubomoru potrebno troje, pri čemu taj treći može biti neko stvaran ili izmišljen. U osnovi, ljubomora je vrsta straha od gubitka ljubavi partnera – dr Zoran Milivojević, psihoterapeut:

PROČITAJTE JOŠ:  TAKO NEĆE IZAĆI NA DOBAR PUT: Četiri stvari koje roditelji svakodnevno rade, a NISU dobre za decu

Ljubomora je kontrola

Da li iza ljubomore može stajati želja za kontrolom?

– Kontrola je način na koji ljubomorna osoba pokušava da „reši“ problem. Ljubomorni počinje da pati i to pripisuje partnerovom ponašanju. Zato počinje da primenjuje razne pristupe, od uveravanja, optuživanja, emotivnog iznuđivanja, do nasilja, kako bi naterala partnera da promeni ponašanje.

Ljubomorna osoba nadzire partnera, jer misli da je u njegovom ponašanju problem.

Dakle, ljubomorni smatra da će promenom partnerovog ponašanja doći do toga da ne bude ljubomoran. Zato je u svakom obliku ljubomore uključen nadzor nad partnerom i njegovim ponašanjem – dakle kontrola partnera.

Ljubomora je fiks ideja

PROČITAJTE JOŠ:  Kako da uklonite negativnu energiju iz doma?

Ljubomora može biti deo veoma ozbiljnih mentalnih poremećaja. Ona je često neka vrsta „fiks ideje“ kod neke osobe, ali može biti i sumanuta ideja u sklopu psihoze

Prisluškivanje, uhođenje, proveravanje…

Može li posesivnost jednog od partnera da „izmašta“ seksualno neverstvo drugog toliko da je ubeđen da je to istina?

– Suština ljubomore je u tome da je osoba čvrsto uverena da je partner taj koji ima problem – da je sklon neverstvu. Ljubomorna osoba ima problem u tome što sumnja u vernost partnera. Dakle, u pitanju je sumnja, a ne istina. To nagoni ljubomornu osobu da istražuje, uhodi, prisluškuje telefon itd., kako bi prvenstveno sebi „dokazala“ da je u pravu.

Ljubomora nagoni na proveravanje da bi sebi dokazao da je partner neveran.

Hronična ljubomora

Ako je osoba iskazivala ljubomoru prema više partnera sa kojima je bila, onda je to njen problem. Ako je prvi put ljubomorna, onda je najverovatnije uzrok toga u ponašanju partnera. U najvećem broju slučajeva, ljudi su ljubomorni od ranije, što se više vežu za novog partnera, to se više plaše emotivne povrede i ostavljanja, pa postaju preosetljivi.

Od sumnje do ubistva

Do čega može dovesti ovakva vrsta ljubomore kod jedne, a do čega kod druge strane?

– Reč „ljubomora“ možemo razumeti kao „ljubav koja mori, ubija“. Na prvom mestu je osoba koju njena ljubomora mori, izaziva kod nje veliku patnju, a zatim svojim ponašanjem i kod partnera. Najveći procenat porodičnog nasilja povezan je sa ljubomornim scenama. Takve osobe su u stanju i da ubiju „nevernog“ partnera, ali i onoga za koga su uvereni da je njihov rival. Hronična ljubomora kvari vezu, smanjuje kvalitet života obe strane.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter