19°C

Beograd

Photo: Pixabay.com

Izvor: žena blic

Koliko je opasna ljubomora između partnera?

Ljubomora je osećanje koje odaje nesigurnost, najčešća je pretnja opstanku veze ili braka, a neretko prerasta i u patološko stanje sa tragičnim posledicama. Zašto smo uopšte ljubomorni i ima li ljubavi bez ovog osećanja?

Ljubomora je osećanje koje odaje nesigurnost, najčešća je pretnja opstanku veze ili braka, a neretko prerasta i u patološko stanje sa tragičnim posledicama. Zašto smo uopšte ljubomorni i ima li ljubavi bez ovog osećanja?

Ljubomora nije što i zavist

- Mnogi mešaju ljubomoru i zavist, a reč je o različitim osećanjima. Za zavist su potrebne dve osobe, jedna koja želi ono što druga ima. Ljubomora uvek traži tri osobe - kaže psihoterapeut.

Ljubomorna osoba - njen partner - neko treći: tako izgleda trougao ljubomore.

-One postaju ljubomorne i ako primete da neko sa strane pokazuje interesovanje za njihovog partnera, bez obzira što partner ne reaguje na taj interes - dodaje psihoterapeut.

Ljubomora, kaže on, odaje nesigurnost.

- Kao prirodno stanje, ljubomora se javlja u ranom uzrastu. Deca je ispoljavaju jer su zavisna od roditelja, pa negativno reaguju na njihovu naklonost prema drugima - priča Jovanović.

Ako je detinjstvo praćeno lošim iskustvima, odnosno ako roditelji zanemaraju dete ili favorizuju jedno u odnosu na drugo, deca gube osećaj sigurnosti prema bitnim osobama, što su u ovom slučaju majka i otac.

Samouverene osobe i kad osete ljubomoru, bolje se bore sa njom, odnosno kraće ih muči ljubomorno stanje. Ako zaključe da treba prekinuti vezu, uradiće to i krenuti dalje.

Stručnjaci kažu i da svaka ljubomora ima svoj okidač.

- Kad je neko nesiguran u svoj izgled, osetiće ljubomoru uvek kad se u blizini njegovog partneta pojavi neka atraktivna osoba. Ako sumnja u svoju inteligenciju, kao pretnju će doživeti nekog inteligentnog - kaže Jovanović.

Ljubomora je, naravno, ogromna pretnja vezi ili braku. Veza sa ljubomornom osobom brzo postane neprijatna.

- Niko ne voli da ga neko guši, pa beži od ljubomornog partnera, što stvara još veću ljubomoru - objašnjava psihoterapeut začarani krug ljubomore.

U vezi je neophodna optimalna distanca između partnera da bi svako imao prostor za svoja lična interesovanja, određeni prostor slobode. Ako ona ne postoji, veza teško može da opstane.

Ko je više ljubomoran: žene ili muškarci?

Ljubomora ima različite uzročnike, a da li uvažava razlike među polovima?

- U praksi je otprilike jednak broj muškaraca i žena koji zbog ljubomore nailaze na prepreke. Ovo osećanje je više povezano sa specifičnom strukturom ličnosti, naučenim obrascima ponašanja, ličnim uverenjima i očekivanjima u vezi, nego sa polom - kaže psiholog.

S druge strane, psihoterapeut Nebojša Jovanović ističe da žene i muškarci ispoljavaju različite vrste ljubomore.

- Žene se najviše boje da će se njihov partner vezati za nekog trećeg, a ljubomorni muškarci strahuju zbog eventualnog seksualnog neverstva partnerke - ističe on.

Kad ljubomora postane patološka

- Krajnji ekstrem ljubomore je patološka ljubomora. Osobe sa takvom vrstom ljubomore negiraju pravo partnera na izbor. On se vidi samo kao produžetak svojih potreba - kaže Nebojša Jovanović.

Odaju je ispitivanje partnera koji vremenom mogu da prerastu u verbalne i fizičke napade. Patološki ljubomoran partner drugu stranu u vezi ne gleda kao osobu nego kao predmet.

- Kada ljubomora poprimi opsesivni karakter, partnerski odnos se pretvara u odnos nepoverenja u kome jedan od partnera uzima ulogu progonitelja i nekog ko kontroliše aktivnosti partnera, zahtevajući stalno dokaze ljubavi - dodaje psiholog Jelena Stefanović.

Na nju se reaguje čim dođe do proveravanja. A može da dovede i do tragičnih ishoda.

- Statistika je pokazala da je patološka ljubomora veoma čest motiv ubistava - napominje psihoterapeut.

Može li da se pobedi?

Spas od ljubomore

- Jako je značajno da partneri prvenstveno rade na sebi, upoznaju svoja osećanja, nesigurnosti, strahove, da se suoče sa njima, da ih sagledaju iz drugačije perspektive i da na taj način integrišu sve aspekte ličnosti. Dok upoznaje sebe, osoba postaje otvorenija i spremnija da drugu osobu vidi i doživi kao celovito i autentično biće, a samim tim i da razume njene postupke - savetuje psiholog Jelena Stefanović.

Ljubomora je opasna i za parove koji nisu u braku.

- Ljubomora se javlja i kada je jedan od partnera više izložen ili sklon uspostavljanju kontakata sa drugim osobama, što kod drugog partnera može da izazove strah od gubitka veze - ističe psiholog.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar