27°C

Beograd

Da li znate: Koji vitamini i minerali su nam potrebni da bi pobedili letnje vrućine?


Većina nas uživa u toplom letnjim danima i svim čarima koje oni nose: sunčanje, kupanje, sportske aktivnosti na otvorenom, ali se retko kada zapitamo da li toplota negativno utiče na određeni nivo vitamina i minerala u našem telu?

Vitamini su nam potrebni tokom cele godine, ali postoje dodatni razlozi zbog kojih su naročito neophodni u toplim letnjim mesecima. Preporučuje se da pojačate unos sledećih vitamina kako bi se što bolje izborili sa vrućinom:

Vitamin C


Prema mnogim istraživanjima, vitamin C pomaže vašem telu da se bolje izbori sa visokim temperaturama i sprečava ozbiljne probleme prouzrokovane prekomernim toplotom, kao što je toplotni udar i osip na koži. Askorbinska kiselina pomaže u održavanju rada znojnih žlezda i sprečava prekomerno zagrevanje tela na toplijim temperaturama. Ovaj ključni antioksidant takođe štiti kožu od oštećenja od sunca i poboljšava proizvodnju kolagena. U letnjem periodu, voće i/ili dijeteski suplementi u vašoj ishrani mogu obezbediti viši nivo vitamina C.

Različite studije su pokazale da ljudi koji su imali toplotni udar ili ozbiljnu dehirataciju izazavu vrućinama, u skoro svim slučajevima su imali nedostatak vitamina C. Dakle, optimalan nivo vitamin.

C pomaže smanjenju jačine izloženosti vrućinama, kao i ubrzanom oporavku nakon izlaganja toploti

Vitamin B

Tokom letnjih vrućina se više znojimo i to utiče na nivo vitamina rastvorljivih u vodi. Vitamini rastvorljivi u vodi su upravo vitamini B kompleksa i vitamin C. Vitamini rastvorljivi u vodi čuvaju se u relativno malim količinama u našem telu i ne mogu se dugo zadržavati i skladištiti. Gube se kroz znojenje i izlučivanje, i potrebno ih je redovno dopunjavati. Nasuprot tome, vitamini rastvorljivi u masti čuvaju se u jetri i masnim tkivima i eliminišu se mnogo sporije.

B vitamin je potreban organizmu tokom cele godine, ali postoje dodatni razlozi zbog kojih je neophodan u letnjim mesecima. Vitamini B kompleksa nam više trebaju tokom leta jer se energija potrebna za aktivnost lako se gubi kroz znoj. Tiamin (B1) pomaže u varenju i proizvodnji energije, i takođe nam je potreban više kada konzumiramo alkohol. Riboflavin (B2) je odgovoran za očuvanje očiju, kože i noktiju kada provodimo više vremena na suncu. Pantotenska kiselina (B5) je korisna tokom stresa i u proizvodnji energije.

Vitamini B kompleksa su neophodni za normalno funkcionisanje nervnog sistema i najvažniji su faktor u održavanju nervnog sistema. Visoki gubici B vitamina zbog prevelikog znojenja ili izlaganja toploti mogu dovesti do fizičkih i neuroloških problema.


Minerali koji se značajno gube znojenjem usled prekomerne izloženosti toploti su: cink, magnezijum, kalcijum, natrijum i kalijum.

Cink


Cink je jedan od “omiljenih” minerala koji su prisutni u svim tkivima. Cink ima širok spektar funkcija uključujući rast i ljudski razvoj, zdravo funkcionisanje imunološkog sistema i održavanje zdrave kože, kose, noktiju i kostiju. Povezan je sa normalnom apsorpcijom i delovanjem vitamina, naročito sa B kompleksom. Najveće rezerve cinka u organizmu se nalaze u jetri, pankreasu, bubrezima i kostima i mišićima.

Magnezijum

Magnezijum je esencijalni mineral koji čini oko 0,05% ukupne telesne težine. Uključen je u mnoge neophodne metaboličke procese, uključujući oslobađanje energije iz glukoze i sintezu proteina i nukleinskih kiselina. Većina magnezijuma se nalazi se unutar ćelije, gde aktivira enzime neophodne za metabolizam ugljenih hidrata i amino kiselina. Takođe reguliše ravnotežu kiselina / alkalija u telu i neophodan je za pravilno funkcionisanje mišića, naročito pri bilo kakvim aktivnostima po toplijem vremenu.


Top of Form

Više o vitaminima i mineralima, i kako se zaštititi, možete pročitati više upravo OVDE.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar