17°C

Beograd

Photo: Shutterstock

Izvor: Objektiv

VODITE RAČUNA O REPRODUKTIVNOM SISTEMU: Sedam simptoma koji pokazuju da imate POLICISTIČNE jajnike

Golden Rose ad

Kad su u pitanju policistični jajnici, bitno je da se terapija otpočne na vreme

PROČITAJTE JOŠ: Trenutak za pamćenje: GLUMICA ZAPALILA KOSU DOK JE DUVALA SVEĆICE!

Policistični jajnici su veoma česta pojava kod žena.

U pitanju je hormonski poremećaj koji se javlja u periodu između puberteta i menopauze.

Policistični jajnici nastaju usled povećane količine muških polnih hormona, ali se ne zna sa sigurnošću zbog čega dolazi do te pojave. 

Obično se smatra da postoje dva razloga zašto dolazi do sindroma policističnih jajnika: nasledni faktor i stil života (ishrana, vežbanje i san).

Ukoliko ginekolog ustanovi da imate policistične jajnike, poslaće vas na OGT test, kako biste proverili da li imate i insulinsku rezistenciju.

Policistični jajnici i insulinska rezinstencija su usko povezani i u najvećem broju slučajeva se javljaju zajedno.

Policistične jajnike je važno lečiti jer dovode do problema sa ovulacijom i menstrualnim ciklusom, što može ometati začeće. Važne je znati da, ukoliko se leče, bilo lekovima ili promenom stila života, policistični jajnici neće biti prepreka za trudnoću.

Koji su simptomi policističnih janika?

1. Problem sa začećem

Nažalost, obično žene tek kada ne mogu da zatrudne shvate da imaju problem. Lekar će vam ukazati na načine kako da popravite stanje, pa će šanse da zatrudnite postati veće.

2. Problemi sa menstruacijom

Jedan od ubedljivo najčešćih simptoma je problem sa menstruacijom koja može da kasni ili da izostaje. Ako vam ciklus traje duže od 35 dana ili nemate menstruaciju 4 meseca ili duže, obavezno posetite lekara.

 PROČITAJTE JOŠ: TUGA:Preminuo slavni glumac!

3. Akne

Žene sa policističnim jajnicima imaju čak 50 odsto veće šanse da imaju bubuljice, akne, mitisere. Pored lica, one se mogu javiti i na grudima, leđima, ramenima.

4. Pojačana maljavost

Ovo je takođe čest simptom policističnih jajnika. Pojačana maljavost javlja se usled povišenog nivoa muških hormona.

5. Loš kvalitet sna

Ovo je vrlo čest problem kod žena sa policističnim jajnicima.

6. Nadutost u predelu stomaka

Verovali ili ne, ovo može uticati i na rad digestivnog sistema, što dovodi do nadutosti i zatvora. Pored toga, postoje namirnice koje dodatno stvaraju ovaj problem, poput pasulja, brokolija, kupusa, karfiola.

7. Depresija

Usled neravnoteže hormona, dolazi i do naglih promena raspoloženja. Depresija i anksioznost se, prema istraživanjima, dosta češće javljaju kod žena sa ovim problemom.

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad