2°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: Tanjug

BOLJEVIĆ: Sputnjik lajt najidealnija buster doza

Šef katedre patologije na Sečenovskom Univerzitetu u Moskvi Sergej Boljević smatra da je nova vakcina Sputnjik lajt sa 83 odsto efikasnosti najidealnija treća doza koja ostavlja odličan imunitet i hiljade antitela.

-Pokazalo se da je Sputnjik lajt odlična treća buster doza posle bilo koje vakcine- rekao je profesor i dodao da je pokazala efikasnost i kod opakog delta soja virusa, rekao je Boljević. 

PROČITAJTE JOŠ: SAZNAJTE U EMISIJI "SAVETNIK": Kako da sačuvate vid? (HAPPY TV, 13.05)

Prema njegovim rečima, ova vakcina u Srbiji je u procesu registracije, dok Crna Gora već očekuje prvih 150.000 doza.

-Da biste kontrolisali delta soj morate da imate daleko više antitela u krvi i onda se daje buster doza. Mi smatramo i predlažemo da to bude Sputnjik lajt- poručio je Boljević.

On je rekao da Sputnjik lajt može da se primi posle bilo koje vakcine, kao i oni koji su preležali infekciju, ljudi sa oslabljenim imunitetom i nevakcinisani.

PROČITAJTE JOŠ: REŠITE SE MIGRENE: Pet najboljih prirodnih suplemenata za PREVENCIJU

Odobravanjem Sputnjika V od Svetske zdravstvene organizacije Srbija bi, ocenjuje on, dobila ogromnu šansu da postane regionalni proizvođač ove "srpsko-ruske" vakcine.

-Za države koje se nalaze oko Srbije, kao što su Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, ona bi mogla da igra veliku ulogu u snabdevanju vakcinama Sputnjik V i Sputnjik lajt- rekao je Boljević.

PROČITAJTE JOŠ: ŠKRGUĆETE ZUBIMA, KRVARE VAM DESNI I BOLI VAS STOMAK? Nikada ne biste pogodili šta je uzrok ovih simptoma!

Dodao je i da je one jos pre godinu i po dana verovao da Torlak može da se uključi u proizvodnju vakcine i možda izbije na prvo mesto u Evropi.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad