Izvor: ALO
19.10.2021 u 16:18
0

OPREZ: Popularna dijeta je prava opasnost za zdravlje

Dobro je poznato da je najsigurniji način za gubitak kilograma uravnoteženi način života, ali ponekad se ipak podvrgavamo dijetama.

Ako se to odnosi i na vas, onda je važno znati da su rezultati novog opsežnog istraživanja prilično alarmantni.

Li Krozbi vodeća je autorka nove recenzije objavljene u časopisu Frontiers of Nutrition, koja je ispitivala ketogenu, odnosno keto dijetu i njene efekte na zdravlje.

PROČITAJTE JOŠ:MAJKA PRIRODA: Šest razloga zbog kojih je ZDRAVO da svaki dan popijete čašu soka od šargarepe

Keto dijeta ograničava unos ugljenih hidrata, a podstiče konzumaciju visokokvalitetnih masti i proteina u umerenim količinama. Neki modeli ketogene dijete takođe ograničavaju sate u kojima pojedinac može jesti kako bi se podstaklo stanje poznato kao ketoza, tokom kojeg se, kako autori studije kažu, „proizvode ketonska tela koja služe kao alternativni izvor energije za neurone i druge vrste ćelija koje ne mogu direktno da razgrade masne kiseline“.

Krozbi je svoje istraživanje sprovela s timom kolega iz institucija kao što su Univerzitet Njujork i Univerzitet Pensilvanija. Napravili su najopsežniji pregled više studija u kojima su ispitivani opšti zdravstveni efekti keto dijete, osim gubitka težine.

Iako su neki zagovornici keto dijete tvrdili da ona može da smanji rizik od bolesti poput raka, Alchajmerove bolesti i bolesti srca, Krozbi i njen tim otkrili su da je jedina „dobro podržana“ strana ketogene dijete deo sveobuhvatnog lečenja epilepsije.

PROČITAJTE JOŠ:SIMPTOMI DIJABETESA: Često prolaze nezapaženo, a mogu da budu znak za ALARM

Nasuprot tome, njihov pregled je zaključio da keto dijeta povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, raka i Alchajmerove bolesti. Takođe, otkrili su da keto „povišava loš holesterol kod mnogih pacijenata“, može ubrzati prestanak rada bubrega kod osoba s bubrežnom bolešću, a može biti povezan i s većim rizikom od oštećenja nervne cevi kod novorođenčadi zbog majčine ishrane s niskim udelom ugljenih hidrata.

„Tipična keto dijete je katastrofa koja podstiče bolest. Jedenje crvenog mesa, prerađenog mesa i zasićenih masti recept je za loše zdravlje“, zaključuje Krozbi i dodaje da keto dijeta „može da poveća ukupni rizik od hroničnih bolesti“ i „nije efikasnija  od drugih dijeta za mršavljenje“.

Naučnici sugerišu da je zdraviji pristup mršavljenju voditi računa o unosu kalorija i uključiti u ishranu povrće, voće, mahunarke i celovite žitarice.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter