11°C

Beograd

Photo: freepik

Izvor: kurir, happy bsc

HOĆEMO LI VAKCINISATI DECU? Amerika odobrava Fajzer za mališane od 5 do 11 godina, evo šta će biti u Srbiji

Golden Rose ad

Američka ekspertska komisija savetovala je i preporučila FDA da uvede mogućnost da se deca od 5 do 11 godina vakcinišu Fajzer vakcinom. Definitivna odluka doneće se u toku sledeće nedelje.

VAKCINA ZA DECU SRBIJE?

Pored toga, prof. dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije, kaže za medije da će se o imunizaciji mališana ovog uzrasta u Srbiji razmišljati tek ako takvu odluku usvoji Evropska agencija za lekove (EMA).

PROČITAJTE JOŠ: SINOĆ PALE KAZNE ZA KOVID PROPUSNICE

Udruženje pedijatara snažno podržava vakcinaciju dece protiv kovida. Svaka društveno, medicinski i etički odgovorna kompanija neće pustiti bilo šta u promet dok to ne prođe sve faze koje su potrebne da bi se jedan proizvod bezbedno primenjivao. Ako to dozvoli CDC, verovatno će potom isto učiniti i EMA. Tek posle toga verovatno će naša Agencija za lekove i medicinska sredstva o tome razgovarati i, ukoliko bude usvojeno, nema razloga da ne vakcinišemo i decu od pet do 11 godina jer će to doprineti da se ova pandemija ugasi - rekao je dr Konstantinidis.

Podsetimo, "Fajzerova" vakcina za decu staru od 12 do 15 godina je dozvoljena u maju, dok je prošlog decembra dobila dozvolu za one starije od 16 godina.

Kompanija navodi da je njihova vakcina za mlađu decu efikasna 90,7 odsto, te da za njih traže dozvolu za dozu od 10 mikrograma, naspram 30, koliko se koristi u vakcinisanju starijih od 12 godina.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad