Izvor: Happy BSC
08.12.2021 u 08:41
0

POJAVIO SE NOVI SOJ OTPORAN NA PCR TEST? Ovo je „STELT OMIKRON“

Naučnici kažu da su identifikovali „stelt“ verziju Omikrona koja se ne može razlikovati od drugih varijanti. Naime, razlika je, kako kažu u korišćenju PCR testova – gde se ovaj soj teško otkriva.

Nalaz je došao pošto je broj slučajeva originalne varijante Omikrona otkrivenih u Velikoj Britaniji porastao za 101 na 437 u jednom danu, a Škotska je najavila povratak na rad od kuće.

Stelt varijanta ima mnogo zajedničkih mutacija sa standardnim Omikronom, ali joj nedostaje određena genetska promena koja omogućava da se PCR testovi u laboratoriji koriste kao grubo i spremno sredstvo za označavanje verovatnih slučajeva.

Varijanta se i dalje otkriva kao koronavirus svim uobičajenim testovima i može se identifikovati kao Omikron varijanta putem genomskog testiranja, ali verovatni slučajevi nisu označeni rutinskim PCR testovima koji daju brže rezultate.

Istraživači kažu da je prerano da se zna da li će se novi oblik Omikrona širiti na isti način kao i standardna varijanta Omikrona, ali da je „prikrivena“ verzija genetski različita i da se može ponašati drugačije.

Stelt varijanta je prvi put primećena među genomima virusa kovida dostavljenim poslednjih dana iz Južne Afrike, Australije i Kanade, ali se možda već proširila. Među sedam do sada identifikovanih slučajeva, nijedan nije u Velikoj Britaniji.

Na sednici vlade u utorak, kojoj su takođe prisustvovali vladin glavni naučni savetnik Patrik Valans i glavni medicinski službenik Engleske Kris Viti, Boris Džonson je rekao ministrima da su #rane indikacije“ da je Omikron prenosiviji od postojeće dominantne varijante, Delta, navodi se u saopštenju.

Otkriće novog oblika Omikrona podstaklo je istraživače da podele soj na standardni Omikron, poznat kao BA.1, i noviju varijantu, poznatu kao BA.2.

– Postoje dva soja unutar Omikrona, BA.1 i BA.2, koje su prilično genetski diferencirane, rekao je profesor Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku Univerzitetskog koledža u Londonu.

– Dva soja se mogu ponašati drugačije, rekao je.

Neformalno, neki istraživači nazivaju novu varijantu „stelt Omikron“ jer joj nedostaje brisanje koje omogućava PCR testovima da ga uoče.

Jedna velika nepoznanica je kako se pojavila nova varijanta. Iako spada pod Omikron, toliko je genetski različit da se može kvalifikovati kao nova „varijanta zabrinutosti“ ako se brzo širi. To što se dve varijante, BA.1 i BA.2, pojavljuju u brzom nizu sa zajedničkim mutacijama je „zabrinjavajuće“ prema jednom istraživaču, i sugeriše da nadzor javnog zdravlja „nedostaje veliki deo slagalice“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter