25°C

Beograd

Photo: Pixabay.com

Izvor: ALO

EVO KOJI PREGLEDI SU VAŽNI NAKON PRELEŽANE KORONE

D- dimer je jedan od njih, i veoma važan za stanje organizma. Doktorka Dragica Stešić, hirurg, odgovara na pitanje da li bi trebalo proveravati D- dimer posle preležanog kovida.

Korona virus nam je svakako skrenuo pažnju na određene parametre oko kojih ranije nismo brinuli

 - Potpuno je besmisleno raditi D-dimer preventivno, jer njegova vrednost govori za rizik samo u tom trenutku i ne daje nikakvu garanciju da se osoba u budućnosti neće razboleti i neće razviti trombozu, što mnogi očekuju radeći test. Osim toga, povišen D-dimer nije specifičan samo za trombozu vena ili arterija. On samo ukazuje na to da se negde u telu dešava abnormalno stvaranje i razgradnja fibrina, a to može da se desi i u infekcijama, sistemskim bolestima vezivnog tkiva i brojnim drugim stanjima i bolestima - objašnjava doktorka Dragica Stešić.

 - Lekar je taj koji uz postojeću kliničku sliku i prisutne odavno poznate faktore rizika zna da proceni za savakog pacijenta konkretno da li je pod povećanim rizikom za pojavu tromboze, te će blagovremeno takve pacijente uputiti ne samo na određivanje D- dimera, nego i na ispitivanja koja će pokazati mnogo preciznije ne samo da li tromboza postoji, dodaje doktorka.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar