24°C

Beograd

Photo: Happy BSC

Izvor: Happy BSC

PEDIJATAR PULMOLOG ZA TV HAPPY: Sezona respiratornih infekcija, pomešani virusi kod dece

U današnjoj emisiji “Telemaster” o zaražavanju koronom kod najmlađih  govorila je pedijatar pulmolog i alergolog Aleksandra Vukov.  

Ona je istakla da je sada vreme respiratornih infekcija, kao i da je veliki broj dece sa pomešanim infekcijama.  

- Do sada se pokazalo da deca nisu bila toliko bolesna, koliko srednjoškolci i studenti. Svi znamo da je njima potreban kontakt sa nastavnicima i učiteljima, kao i da je deci teško da uče kući. Njima je potrban odlazak u školu i za to sam da nastave da idu u školu kao što su i išli pre raspusta, ako se ispune epidemiološke mere - rekla je ona.  

Vukov je dodala da je najbolji način da se sazna da li je dete pozitivno na koronu je samo test, jer klinička slika može da bude veoma blaga i dodala da je teško napraviti dijagnostiku posebno što počinje sezona gripa i aktuelni su i drugi virusi.  

- Kada je u pitanju lečenje dece od korona virusa, samo se prati njihovo opšte stanje. Savetujemo da budu kući, izolovani, da unose što više tečnosti i koriste vitamine. Ako je dete dobro, uzima tečnost i obroke, nema temperaturu ili je blaga, nema potrebe da se pravi uzbuna. Što se tiče druge dijagnostike, a da nije test, krvna slika može, ali ne 100 posto da pokaže promene i ne može biti model dijagnostike - istakla je ona i dodala da kada su u pitanju bebe i lečenje od korone iste su kliničke slike kao i kod starije dece.  

Prema njenim rečima, vakcinacija je jedini način da se naprave antitela i jedan od vidova preventive.

Kada su u pitanju alergije, ona je istakla da je sada vreme kada treba da se leče alergije, kao i da ako neko ima sumnju i česte tegobe da ih ispita pre početka sezone alergija. 

- Da bi se deci poboljšao imunitet pre svega treba da dovoljno spavaju, da unose sveže voće i povrće i borave na čistom vazduhu - istakla je ona. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar