26°C

Beograd

Photo: Happy BSC

Izvor: Happy BSC

OTORINOLARINGOLOG ZA EMISIJU "SAVETNIK": Ne koristiti štapiće za uši, prave više štete od koristi

Gost emisije "Savetnik" kod voditelja Jovana Romanića bio je dr Branko Đurđević - specijalista otorinolaringologije.  

- Otorinolaringolozi savetuju svojim pacijentima da ne čiste uši sa štapićima za uši, jer mogu da naprave više štete nego koristi. Pacijenti ne slušaju te savete i dolaze ili sa već napravljenim komplikacijama ili nastavljaju da ih koriste. Štapićem pacijenti samo potisnu ušnu mast koja se normalno stvara u spoljašnjem slušnom hodniku i još dublje je uvuku ili zbog nestručnog čišćenja prouzrokuju povredu kože kanala i do bola ili u najtežim slučajevima povredebubnu opnu i dovedu do njenog pucanja, a time i do oštećenja sluha. Ušna mast je sasvim prirodna fiziološka stvar i ima svoju funkciju. Postoje ljudi kod kojih se stvara u većoj količini i neminovno je da moraju da je uklanjaju periodično, ali jedino pravo, stručno uklanjanje cerumena jeste u ordinacijama otorinolaringologa. U kontaktu sa vodom cerumen nabubri, zadrži vodu i dovodi do oštećenja kože kanala - istakao je dr Đurđević i dodao da ne treba koristiti štapićem već peškirom i prstom otkloniti ušnu mast koliko možemo.  

Dr Đurđević je objasnio da zujanje u ušima može da bude znak oboljenja ušiju, ali i okolnih struktura, kao i da zujanje u ušima nije oboljenje već simptom.  

- U 90 odsto slučajeva nije opasno, ali je uznemirujuće. Kod većine pacijenata je stanje benigno, odnosno stanje koje vremenom može da prođe, ali je neophodno da se obavi otorinolaringološki i neurološki pregled, kao i laboratorijske analize - rekao je on.  

Kada je u pitanju zapaljenje uva, dr Đurđević je objasnio da uvo ima tri dela: spoljašnji, unutrašnji i srednji deo i svaki može da oboli i klinički se različito manifestuje i dodao da su najčešće infekcije spoljašnjeg uva, posebno u letnjem periodu.

- Hronična infekcija grla uglavnom nastaje zbog neadekvatnog disanja, odnosno problema sa nosem. Svi pacijenti koji ne dišu dobro na nos imaju prepreku disanja pa dišu na usta i samim tim taj vazduh udišu nije dovoljno prečišćen i iritira sluznicu ždrela. Dugotrajna upotreba određenih lekova, cigareta i alkohola može da napravi hronične promene na grlu. Takođe, vraćanje želudačnog sadržaja može da dovede do hronične iritacije grla, ali i neka alergijska stanja - rekao je on. 

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar