28°C

Beograd

Photo: PIXABAY

Izvor: objektiv

ČESTI SIMPTOMI VISOKOG PRITISKA: Hipertenzija može da bude TIHI UBICA!

Visok pritisak može da bude pravi tihi ubica.

Do njega najčešće dolazi usled gojaznosti i konzumiranja slane hrane, prekomerne upotrebe alkohola, dugog sedenja i manjka aktivnosti. Ovo je, takozvana, primarna hipertenzija.

Njegovi simptomi nisu lako uočljivi, a on može da stvori pravi haos u vašem organizmu.

Tegobe postaju očigledne tek kada pritisak dosegne zaista visok nivo, a do toga može da dođe nakon nekoliko godina, pa i decenija od početka pogoršanja stanja.

Neki simptomi mogu da deluju bezazleno, pa ih ljudi često ne smatraju ničim važnim ili ih pripisuju nekom manje ozbiljnom oboljenju.

Zanemarivanje visokog pritiska može da dovede do ozbiljnijih zdravstvenih problema, zato je neophodno da se on redovno kontroliše i da se, u saglasnosti sa lekarom, uzima određena terapija.

Hipertenzija može da prouzrokuje oštećenja očiju, bubrega, mozga i srca. Ona predstavlja i glavni i najveći faktor rizika za nastanak infarkta i angine pektoris.

Kada hipertenzija dosegne rizičan nivo, javljaju se simptomi poput vrtoglavice i znoja. Ovo su simptomi koje ne smete zanemarivati, iako vam možda deluju kao posledice svakodnevnih aktivnosti.

Pored toga, krvave tačke u očima se često upućuju na hipertenziju.

Do jake glavobolje i krvarenja iz nosa, takođe može da dođe usled nastanka hipertenzione krize. Primarnu hipertenziju najčešće izazivaju gojaznost, alkohol, sedenje, slana hrana.

Sekundarna hipertenzija, odnosno, visok krvni pritisak kao posledica drugog oboljenja, može da nastane usled problema sa štitnom žlezdom, bubrezima ili usled urođenih srčanih mana.

U oba slučaja neophodno je redovno meriti pritisak i prilagođavati terapiju prema uputstvima lekara.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar