Izvor: najzena
22.05.2022 u 09:08
0

SAVETI LEKARA: Evo kako da snizite PRITISAK za samo nekoliko MINUTA!

Visok krvni pritisak može da bude izuzetno opasan i dovodi vas u opasnost od razvoja ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Ovo stanje retko daje očigledne simptome, a najugroženije su starije odrasle osobe i osobe sa prekomernom težinom.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Pošto nema značajnih znakova bolesti, važno je da ako mislite da imate visok krvni pritisak, stalno proveravate stanje.

Ako utvrdite ovo stanje, obratite pažnju na savete stručnjaka.

U razgovoru za „The Sun“, Mark Donovan, glavni farmaceut u Boots -u, kaže da je bolest posebno opasna jer dodatno opterećuje vaše krvne sudove, srce i druge organe, kao što su mozak, bubrezi i oči. „Ako je visok krvni pritisak uporan i ne leči se, može povećati rizik od ozbiljnih zdravstvenih stanja, kao što su bolesti srca, srčani udari i moždani udar. „Možda će doći do nekih promena u načinu života, kao što je zdrava ishrana, redovno vežbanje i prestanak pušenja, što može pomoći da se pritisak smanji, ali neki ljudi takođe moraju da uzimaju lekove. Evo njegovih najboljih saveta za brzo snižavanje visokog krvnog pritiska.

Identifikujte stres

Stres će podići vaš krvni pritisak i Mark objašnjava da ako ste pod stresom, prvi korak da se osećate bolje je da identifikujete uzrok i uklonite se iz tog okruženja, ako je moguće. On poja[njava: „Vaše telo proizvodi nalet hormona, poput adrenalina, i kada ste pod stresom ili ste u stresnoj situaciji, ovi hormoni privremeno povećavaju vaš krvni pritisak sužavanjem krvnih sudova, što otežava cirkulaciju krvi po telu.

Dišite

Suočavanje sa stresom je teško i jedan lak način da to uradite je da duboko udahnete. „Uvođenjem vežbi dubokog disanja možete pomoći da se smanji nalet stresa, koji može da izazove skok vašeg krvnog pritiska“, kaže Mark.

Obratite pažnju svoju ishranu

Kada pokušavate da upravljate svojim stanjem na dnevnoj bazi, Mark kaže da bi trebalo da pokušate da jedete hranu sa niskim sadržajem masti koja uključuje puno vlakana i puno voća i povrća, sa ciljem da jedete pet porcija dnevno. „Važno je da vodite računa da vaš dnevni unos soli bude manji od šest grama dnevno, što je otprilike jedna kašičica, jer je to poznati uzrok visokog krvnog pritiska“, kaže on.

Smanjite alkohol

Konzumiranje previše alkohola može vremenom povećati vaš krvni pritisak. Mark kaže da kretanje unutar preporučenih nivoa unosa smanjuje rizik od razvoja bolesti. NHS navodi da se muškarcima i ženama ne savetuje da piju više od 14 jedinica nedeljno. Jedna jedinica alkohola zavisiće od jačine pića. 

Ostavite cigaretu

Mark kaže da ako ste pušač, treba da zauvek da prestanete,a ako osećate da vam pritisak raste cigaretu treba da odložite.

On kaže da pušenje  ne uzrokuje direktno visok krvni pritisak, ali ako je vaš krvni pritisak visok, pušenje će suziti vaše krvne sudove mnogo brže i rizik od srčanih ili plućnih bolesti u budućnosti ako se dramatično poveća. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter